Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София

Общество

26-05-2017, 13:53

Снимка:

Пресцентър МВР

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цацаров: Шест души са били задържани при акцията на летище София

Каналът по своята същност е уникален, разкрит е в резултат на съвместни професионални действия на служители от МВР и ДАНС, под ръководството на Специализираната прокуратура

Операцията е проведена  след извършена предварително сериозна работа по сигнал, подаден през април в ДАНС и проведена работна среща  в присъствието на главния прокурор, на която са уточнени детайлите по планираната операция, съобщават от пресцентъра на МВР.

В разследването, провеждано под прякото наблюдение на Специализираната прокуратура,  се включват служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР и СДВР, в по-късен етап - и ГД „Гранична полиция“. За пръв път е засечен нелегален трафик на хора през аерогара София, съобщи административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Той обясни, че към момента се работи с пет гранични полицаи и четирима чужденци, действията продължават и това не е окончателният кръг на лицата. Към края на деня ще стане ясно колко точно ще са обвинените“. Установена е и схемата, по която били извършвани престъпните действия. „Организаторите са двама чужди граждани на Бангладеш, единият от които със статут на постоянно пребиваващ, а другият – с  хуманитарен статут. Те са набирали клиентите и изпращали снимките, както и изработените фалшиви документи – лични карти, студeнтски книжки, на граничните полицаи. По този начин служителите са имали предварителна информация за съответните хора, които ще преминат нашата граница, същевременно те подавали данни за полета, часа , на кое гише и при кой граничен полицай трябва да се извърши пропускането. В много от случаите за целта били отваряни и специални странични гишета, през които нелегалните чужденци преминавали необезпокоявани. Цената за този трафик достигала до 5000 евро на човек, само за граничните полицаи. Отделно, в зависимост от сделката, те плащали до 10 000 евро на организаторите на канала, които им осигурявали и място за нощувка у нас, подготвяли и по идентичен начин трафика им за изкарване от страната.

Вчера, в хода на предприетите действия по реализация, единият от граничните полицаи е задържан с 2000 евро, поясни Гешев. При извършените процесуално-следствени действия са открити печати, документи за самоличност, включително и студентски книжки от европейския съюз. Продължава работата по установяването и на това колко и какви хора са успели да преминат през страната ни през този канал. По думите на директора на дирекция „Вътрешна сигурност“ по случая "ще се вземе отношение и към други служители", които с бездействието и безучастието си са подпомагали този канал. Бездействието на ръководни служители показва, че те не са за тези постове, бе категоричен той и обясни, че в министерството е сформирана работна група със заповед на министър Радев и главния секретар на МВР, чиято задача е да анализира информацията по разкрития канал с цел предприемане на бързи превантивни мерки за недопускане на подобни престъпни действия. Част от тези мерки могат да включват и промяна на правилата за обработването на лицата при граничния контрол на летищата, обясни още Румен Ганев.

Успешното пресичане на престъпния канал е резултат на  добрата работа между „Вътрешна сигурност“, ДАНС и Специализираната прокуратура, подчерта Гешев. С реализацията показваме на българските граждани, че службите в България, както и Прокуратурата работят сериозно за минимализиране на тези рискове и ще направим всичко възможно, за да не бъдат допускани подобни престъпления, допълни административният ръководител на Специализираната прокуратура.