Агенцията за борба с градушките в готовност за реакция

Тази година са с по 3-ма ракетострелци на всяка ракетна площадка, в денонощен режим на работа

Агeнцията за борба с градушките има готовност да реагира при необходимост. Осигурени са достатъчно противоградни ракети и на всички площадки има денонощни дежурства, заяви за "Денят започва" по БНТ Цветелина Димитрова.

"Дългосрочна прогноза за това какво ще бъде лятото не се знае. Ние имаме готовност да направим допълнителна заявка и винаги сме имали разбирането на Министерство на земеделието. По отношение на персонала - тази година сме с по 3-ма ракетострелци на всяка ракетна площадка, в денонощен режим на работа - по утвърдени графици. Така, че и по отношение на персонал нямаме проблем", каза Димитрова.

В днешно време битката с градушките се води с ракетни установки. С такива автоматични установки се изстрелват противоградови ракети. Командните пунктове се намират извън населени места. Целта е да бъдат защитени земеделските продукти.

До момента имат 36 въздействия с обработени 136 облака с 1313 ракети, съобщи Цветелина Димитрова. Засега дългосрочните прогнози показват, че в края на другата седмица отново се очакват интензивни валежи с вероятност за градушка.