Румен Радев ще води българската делегация която ще посети Ватикана

Българският президент ще бъде приет на аудиенция от папа Франциск и ще проведе среща с държавния секретар на Ватикана

Днес държавният глава Румен Радев ще води българската делегация, която традиционно ще посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Българският президент ще бъде приет на аудиенция от папа Франциск и ще проведе среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

В Рим държавният глава ще посети светите за българите места - базиликата „Сан Клементе", в която се намира гробът на Свети Кирил, църквата „Св. Павел ала Регола", предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица, както и базиликата „Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя Св. Св. Кирил и Методий.

Президентът ще поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов, както и пред паметника на братята Св. Св. Кирил и Методий.

В българската делегация за посещенията в Брюксел и Ватикана участват и представители на правителството и на Народното събрание: заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки, ръководители на образователни и културни институции и представители на българското духовенство.