Манолова: Три пъти скок на жалбите за нарушени права на децата

Депутати от две комисии в парламента приеха с пълно единодушие работата на институцията през миналата година

Омбудсманът Мая Манолова представи днес Годишния доклад на институцията за 2016 г. в две парламентарни комисии -  по въпросите на децата, младежта и спорта и по вероизповеданията и правата на човека.
Пред народните представители Манолова отчете, че през изминалата година 27 073 граждани са потърсили помощта на институцията. 10 640 души са подали жалби и сигнали, като за същия период на 2015-та година те са били 6 202.
Най-голям е броят на нарушените права на потребителите – 3138, като жалбите срещу топлофикационните дружества в страната са 886, срещу мобилните оператори – 531, електро услуги – 503, ВиК- 422, банки – 322, арбитражи - 128 бр.
През 2016 г. законодателните инициативи на омбудсмана са 11 бр., сред които промени в ГПК, в Закона за данъка върху добавената стойност - освобождаване от ДДС на дарените храни, в Кодекса за социално осигуряване и др.
Изваждането на потребителските спорове от обсега на арбитражите с направените от омбудсмана промени в ГПК бе отчетено от Мая Манолова като най-значимия успех на институцията през м.г.
Намаляването 6 пъти на юрисконсултските възнаграждения, което отново стана факт след законодателните промени на омбудсмана, е друг успех, посочен от обществения защитник.
Омбудсманът изброи и няколко кампании, насочени в подкрепа на социално слаби и уязвими групи в обществото – „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“, в която за три седмици през 2016-та година бяха събрани 1 милион лева, от които 650 хиляди парични средства и хранителни продукти за 360 хиляди лева. Парите бяха обърнати в хранителни ваучери, с които 32 500 пенсионери пазаруваха в 5000 обекта в цялата страна.
„Великден – Всеки ден“ и „Не хаби – дари“ са инициативите, които омбудсманът открои срещу пилеенето на храни.
Специално внимание Манолова обърна на кампанията за защита правата на децата „В нашите ръце“, насочена към децата, настанени в институции, към децата в риск и конфликт със закона, непридружените деца-бежанци и мигранти, „самотните деца“, чиито родители са на гурбет в чужбина и са оставени на грижите на други хора.    
През 2016-та година жалбите за деца са се увеличили три пъти, в сравнение с 2015-та година, като в 60% от тях са констатирани нарушения. Най-голям брой сигнали се отнасят до правата на децата в семейна среда и действията на органите за закрила – 75 бр. Четирикратно е увеличението на жалбите за деца с увреждания като от 16 през 2015 г. са скочили на 58 през 2016 г. 15 жалби са подадени в институцията за случаи на насилие и неприемливи методи на възпитание в детските ясли и градини.