Захариева отговори на изказването на Путин за кирилицата

Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута

Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: „Писмеността дойде при нас от македонската земя.“ Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец. Това заяви в профила си във Facebook външният ни министър Екатерина Захариева.

„Нека да направим няколко уточнения: Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил – Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.

На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", пише Захариева.

Тя казва още, че благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута.

"Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов:
Че и ний сме дали нещо на светът
и на вси словене книга да четат;““, заключи външният министър.