МВФ: Българската финансова система е устойчива

Няма риск за публичните финанси

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обсъди и одобри „Оценката на стабилността на финансовата система в България”, която е важна част от процедурите във връзка с Програмата за оценка на финансовия сектор в България (Financial Sector Assessment Programme – FSAP). Това съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Това е основният документ, който МВФ приема в рамките на тази програма, като в най-скоро време се очаква и Световната банка да приеме своята оценка за финансовия сектор в България.

Резултатите от Програмата за оценка на финансовия сектор в България потвърждават стабилността на финансовата система в страната и липсата на преки рискове за публичните финанси. От МВФ подчертаха и усилията на българските институции за поддържане на макроикономическата и финансова стабилност и признават напредъка на реформите във финансовия сектор.

Програмата за оценка на финансовия сектор в България започна през месец юли 2016 г. с организиране на предварителна мисия на МВФ и Световната банка, като тя ще подпомогне българските власти в следващите действия по отношение на реформите във финансовия сектор и осигуряването на устойчивост на българската икономика.

Прессъобщението, оценката на Изпълнителния съвет на МВФ и доклада може да бъдат видяни тук.