Потвърдиха самоличността на атентатора от Манчестър - Салман Абеди

Великобритания повиши нивото на терористична заплаха в страната на най-високото - "критично". Това означава, че нов терористичен акт е вероятен или предстоящ

Засилено полицейско присъствие, както и включването на няколкостотин военни към охраната на обществени места, са част от мерките, които ще бъдат въведени във Великобритания. След продължително заседание на комитета КОБРА, премиерът Тереза Мей потвърди самоличността на атентатора - Салман Абеди.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Разследването все още не може да потвърди дали Абеди е действал сам. Докато тече работата на службите, не можем да пренебрегнем вероятността зад нападението в Манчестър да стои по-голяма група. Взехме решение нивото на риск от терористично нападение да бъде повишено на "критично". Това означава, че нови атаки не просто са много вероятни, а може и да бъдат неизбежни.

Военни ще патрулират на популярните туристически локации, ще присъстват и на големи спортни събития или концерти. Мей призова обществото да не живее в страх, но подчерта, че затягането на мерките за сигурност е логичната стъпка, която трябва да бъде предприета. Критичното ниво на заплаха ще остане в сила за неопределен период. Все още се издирват евентуални съучастници на атентатора от Манчестър.

Великобритания не е вдигала нивото на заплаха до най-високата степен от десетилетие насам. Последно то е въвеждано през 2006-та, заради осуетен план за взривяване на самолети, както и година по-късно, когато мъж се опита да извърши атентат в нощен клуб в Лондон, след което атакува и летище Глазгоу.