Димитър Главчев поздрави учените от БАН по случай 24 май

Общество

23-05-2017, 18:15

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Димитър Главчев: Целият свят е разтърсен и шокиран от насилието над мирни граждани

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев поздрави учените от БАН по случай 24 май

В деня на българската просвета и култура благодарим и на вас – хората на науката, които продължават да съхраняват и утвърждават българския дух, да обогатяват културата и да развиват познанието, заяви той на Тържественото събрание на академията по повод празника.

Председателят на парламента отбеляза, че делото на Светите братя Кирил и Методий е дало на народа ни идентичност, желание за просветление и чувство на гордост от това, че сме българи.

В своята вековна история, още от далечната 1869 г., когато е създадено Българското книжовно дружество, Българската академия на науките винаги е била храм на знанието и духовен център, посочи Димитър Главчев. Затова днес ви засвидетелстваме своето уважение и респект пред всеотдайната ви и усърдна работа за развитието на науката и за утвърждаването на нейния международен авторитет, добави той.

Успешното развитие на страната ни е немислимо без модерна и качествена българска наука, а това е възможно, само ако талантливите млади български учени имат условията и мотивацията да работят и дават своя принос тук, подчерта председателят на парламента. Затова са толкова ценни усилията, които влагате и всичко онова, което правите, за да увличате младите по пътя към знанието, за да станат и те утре ваши колеги в Българска академия на науките или във висшите ни училища, подчерта той.

В началото на събранието участниците и гостите почетоха паметта на жертвите от терористичния акт в Манчестър.

В рамките на честването беше представена и изложбата "Книжовно-документалното наследство на Централна библиотека на БАН".