Европейски стрийт футбол фестивал започва в София

От 25 до 28 май нашата столица е домакин на футболното събитие

Футболен шампионат и работилници за личностно развитие в рамките на международната инициатива за хора в неравностойно положение

От 25 до 28 май София е домакин на Европейски фестивал по стрийт футбол, съобщават организаторите от „Спортс Мениджмънт България“. Близо 100 играчи от 12 отбора, съставени от хора в неравностойно положение, ще вземат участие в международното събитие. 18 футболисти – младежи от институции и от ромски махали, ще представят България с националния „Отбор на надеждата“.

Първото издание на Европейския фестивал по стрийт футбол – инициатива на фондация Homeless World Cup, се проведе през ноември 2016 г. в Манчестър, Великобритания. И тогава, и сега участниците са обединени от идеята, че футболът може и променя изцяло съдбата на мъже и жени, които са на ръба на социалната изолация. Просто като им връща вярата в собствените сили на терена, а и извън него.

В България за пет години с „Отбор на надеждата“ тренираха безплатно близо 500 деца и младежи в неравностойно положение, като над 70% от тях успяха да променят живота си в положителна посока.

„Щастлив съм, че България е домакин на престижното събитие на фондация Homeless World Cup. Това е признание за усилията ни през годините „Отбор на надеждата“ да дава шанс на стотици момичета и момчета да покажат най-доброто от себе си чрез футбола и така да преодолеят риска от социално изключване“, каза мениджърът на отбора Виктор Кирков.

Българските участници в Европейския стрийт футбол фестивал – общо 18, разпределени в три тима, бяха избрани след селекционни турнири в София и страната. Шестима са израснали в институции, а останалите са от ромски махали.

Те и всички други играчи ще вземат участие в разнообразни семинари за личностно развитие – от сугестопедичен курс през танцова работилница и вокална сесия до тренировка по катерене, преди да премерят сили пред футболните врати. Целта на заниманията е да им помогнат да изградят качества и умения, с които да развият потенциала си.

Фестивалът започва в четвъртък, 25 май, с курс по български език – сугестопедагозите Ванина Бодурова и Ина Петкова ще демонстрират световнопризнатия метод на проф. д-р Георги Лозанов, с който всеки може не само да проговори чужд език, но и да изпита  огромния психотерапевтичен ефект на сугестопедията. Във втората част от деня участниците ще се пренесат сред филмовите декори на „Ню Бояна“, за да изследват физическите си възможности чрез танц с помощта на Стефания Георгиева и Калина Георгиева от театър „Атом“.

В петък, 26 май, играчите ще открият своя глас и как да изразяват емоциите си, водени от певеца и музикант Константин Кучев, избрал и мястото на работилницата – парк „Камбаните“. По-късно ще имат и тренировки по футзал и катерене в Националната спортна академия.

 Финалът на фестивала е в събота и неделя, 27 и 28 май, в Княжеската градина, където ще се проведе Европейски шампионат по стрийт футбол с участието на осем чуждестранни отбора, три български и сборен състав на бежанци и мигранти.

В състезанието за жени ще се включат съставите на Унгария, Гърция, Италия и Финландия. В мъжкия турнир ще играят отборите на Литва, Северна Ирландия, Румъния и Австрия, трите български тима и отборът, съставен от младежи, търсещи убежище в България.

И в двата дни състезанията по стрийт футбол започват в 9:00 часа.

Проектът за социална интеграция на хора в неравностойно положение чрез тренировки по футбол стартира през лятото на 2011 година. Оттогава „Отбор на надеждата” е представял България на пет световни първенства по футбол за бездомни хора, а над 90% от пълнолетните национални състезатели са променили значително живота си към по-добро. Спортно-техническите резултати на българския тим също са впечатляващи и в момента той заема 13-а позиция от 74 състава в световната ранглиста на фондация Homeless World Cup.