Белият дом разкри бюджета за 2018 г.

Портфейл

23-05-2017, 09:33

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ продава оръжия на стойност 110 млн. долара на Саудитска Арабия

Предвижда се намаляване на разходите с поне 3.6 трлн. долара до 2027 г.

Белият дом разкри подробности за проектобюджета за фискалната 2018 г., съобщи CNBS. Заложено е сериозно орязване на парите за социална грижа, здраве и други програми за подпомагане на бедните.

Тъй като пакетът включва данъчни облекчения, предвижда се икономиката да расте по-бързо, което ще доведе до балансиране на бюджета до 2027 г. За момента обаче е малко вероятно проектобюджетът да бъде прокаран от Конгреса в сегашната му форма.

Невоенните разходи са в размер на 1,4 трилиона долара. Предложението включва сериозно намаляване на разходите за невоенните правителствени агенции. Агенцията за защита на околната среда ще загуби 31% от разходите си до 2018 г., а Държавният департамент - 29 на сто, като с допълнителни 2% всяка година ще бъдат съкратени парите.

Белият дом предлага да се спестят 593 милиарда долара от парите за финансиране на воини и от чуждестранни операции на САЩ. 339 милиарда долара ще бъдат спестени от други програми.

Един от големите разходи на САЩ е плащанията на лихвите по федералния дълг. Според сегашното законодателство очаква се дефицитът и лихвата да продължат да растат. Администрацията на Тръмп прогнозира спестяване на 311 милиарда долара чрез намаляване на разходите, които ще доведат и намаляване на това увеличение.

Тръмп предлага увеличаване на разходите с 717 милиарда долара за 10 години. Екипът на милиардера ще се стреми към устойчив ръст на икономиката от 3%.

Бюджетът за фискалната 2018 г. ( от 1 октомври 2017 г.) е в размер на 4,1 трилиона долара.