Л. Павлова: Трябва да намерим начин да се минимализира радикализмът

Основните приоритети в председателството ни са сигурността, миграцията и правосъдието

Искам първо да изкажа съболезнованията си на загиналите и пострадалите в атентата, както и на целия народ на Обединеното кралство, това е варварски акт. Борбата с тероризма трябва да ни обедини. Това заяви в ефира на БНТ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г. Лиляна Павлова. Тя добави, че извършителите трябва да бъдат разкрити и те да понесат най-тежкото наказание.

"Днес, след този трагичен инцидент, с който се сблъсква Европа, повече отвсякога приоритета сигурност, безопасност във всичките му измерения - трябва да бъдат намерени стъпките по които да вървим напред. Трябва да намерим начин да се минимализира радикализмът", каза Павлова. "В рамките на председателството с нашите партньори от Естония и Австрия, това което предстои следващите дни и е седмици е да завършим разговора по това кои да са основните приоритети", добави тя.

Лиляна Павлова обясни, че основните приоритети на нашето председателство са в 4 области - първият е именно сигурността, миграцията и правосъдието. Вторият е заетост и работните места. "Една важна тема в Европейския и нашия дневен ред", поясни Павлова.

Третият приоритет е социално включване, социална интеграция - подкрепа за хората в неравностойно положение, както и образование.

Наред с приоритета миграция и антитероризъм тя добавя и темата "Западни Балкани", защото ситуацията там е нажежена и трябва да се намерят всички възможни мерки и стратегии, с които този проблем да е в нашия дневен ред.