Увеличението на минималната пенсия ще се отрази на 800 000 пенсионери

Социалната пенсия се увеличава всяка година с постановление на МС

Двукратното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще има отражение върху размерите на пенсиите на около 800 000 пенсионери. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ. В дневния ред на заседанието е предвидено утвърждаване на проект на промяна на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., с която се предлага минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане от 1 юли 180 лева, а от 1 октомври 200 лв. В дневния ред на заседанието е и утвърждаване на проект на Постановление на Министерски съвет за увеличаване на социалната пенсия за старост от 1 юли с 2,4 процента от 118,14 лв. на 120,98 лв. Социалната пенсия се увеличава всяка година с постановление на МС.
Министър Петков уточни, че в тези 800 000 са не само минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, а свързаните с тях минимални размери на пенсиите за инвалидност, които са обвързани с размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Двукратното увеличение на минималната пенсия е съгласно обявените приоритети на сегашното управление.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че ще подкрепи предложението, защото всяко увеличение на пенсиите е добро. Ако не можем да решим изцяло въпроса, не бива да се отказваме частично да го решим, аргументира се Манолов. По думите му може да се мисли за увеличение на минималната работна заплата по различен начин, като тя се обвърже с минималната пенсия, както сега максималната и максималния осигурителен доход са обвързани. Според него дори и да се запази съотношението между максималната пенсия и максималния осигурителен доход 1 към 3, което е в момента, но по думите му не е справедливо, то тогава минималната работна заплата трябва да е 600 лв., а не 460. Истинското съотношение е 1 към 4 и минималната работна заплата трябва да е 800 лв., за да има пенсия от 200 лв., допълни Манолов.


Социалният министър Бисер Петков коментира, че изпреварващото нарастване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст спрямо общото нарастване на всички пенсии е спрямо заявените приоритети на управлението. По думите му ако се проследи връзката минимална пенсия с минимална работна заплата, съпоставено с други държави, България има изоставане на минималната пенсия спрямо минималната заплата и това е обяснимо, защото последните години минималната пенсия расте с темпа на нарастване на всички пенсии, който е в порядъка 2-4 процента, а темпът на нарастване на минималната работна заплата е по-висок. С предлаганата промяна, това изоставане в известна степен ще бъде компенсирано, допълни той.
Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков каза, че няма да подкрепи предложението за увеличаване на минималната пенсия.

Според него трябва да се знае, че се прави една сериозна крачка в промяна на пенсионносигурителния модел и как това ще се отрази на мотивацията на осигурените, които сега работят и внасят, за да получават в бъдеще пенсия. Той допълни, че отчита и социалната необходимост да бъдат подкрепени получателите на минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст. Те по думите му обаче са много различни категории, пенсионирани по различни режими и с много големи различия в осигурителния принос. Хора, които са се пенсионирали в средата на 80-те години, са получавали тогавашни пенсии с 30-40 на сто по-големи от средния тогавашен размер, а в момента получават минимална пенсия, каза Бранков. По думите му приносът на тези хора към осигурителната система е в голяма степен подценен от получателите на минимална пенсия, които са се пенсионирали последните години.