Екатерина Захариева участва в конференция "Сигурност и стабилност"

Политика

22-05-2017, 16:17

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Екатерина Захариева проведе среща с председателя на ЕС Доналд Туск

Захариева: Особено важно е регионалното сътрудничество в областта на сигурността и усилията за преодоляване на причините за радикализацията сред младите хора

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа  и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева участва във Втората международна конференция по сигурността и стабилността, която се провежда на 22 и 23 май на о. Родос. На форума присъстват външни министри и високопоставени официални представители от ЕС, Балканите, региона на Югоизточното Средиземноморие и арабските държави.

Конференцията е продължение на инициативата на министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, която бе учредена на 8 и 9 септември 2016 г. на Родос и която има за цел да постави началото на един форум, на който ще се обсъждат текущите проблеми в региона на Източното Средиземноморие , за да бъде създаден позитивен дневен ред за сътрудничество между участниците.

Към момента регионът на Югоизточното Средиземноморие е изправен пред редица предизвикателства като нарастващи прояви на екстремизъм, трафик на хора и оръжия, засилване на тероризма. Конференцията ще търси адекватни и дългосрочни мерки за предотвратяване и разрешаване на тези предизвикателства.

Темата на предстоящата конференция е „Да живеем и да работим заедно за мир и стабилност”. Работните групи ще бъдат структурирани в четири тематични модула: общи предизвикателства пред региона, образование, култура, околна среда и се очаква след финална дискусия участниците да излязат със съвместна декларация.

Особено важно е регионалното сътрудничество в областта на сигурността и усилията за преодоляване на причините за радикализацията сред младите хора, сподели министър Захариева в социалната мрежа Фейсбук.

"Включването на темите образование, култура и околна среда, и успешното сътрудничество в тези области ще създаде перспективи за развитие и реализация на младежта от Близкия изток. Това е конструктивен подход към сложния и комплексен въпрос, свързан с миграцията. България е готова да се включи активно в започнатите инициативи и да работи за тяхното разширяване", коментира Екатерина Захариева.

По време на втората конференция "Сигурност и стабилност", която се провежда днес и утре в Родос, приветсвах усилията на ...

Публикувахте от Ekaterina Zaharieva в 22 май 2017 г.