ЕС: Преговорите с Великобритания да започнат след парламентарните избори там

Свят

22-05-2017, 15:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ангела Меркел: Brexit ще има своята цена

Евродепутатите ще обсъдят Brexit

По-рано днес ЕК бе официално упълномощена от Съвета на ЕС да води преговорите за Brexit

Европейският съюз се надява, че преговорите за Brexit с Великобритания ще започнат в седмицата, започваща на 19 юни, заяви европейският комисар Мишел Барние, цитиран от световните агенции. Барние е главният преговарящ на Брюксел в преговорите.
"Надявам се, че ще можем да организираме първия кръг на преговорите възможно най-скоро след парламентарните избори във Великобритания на 8 юни. Надявам се това да стане в седмицата, започваща на 19 юни", каза Барние.
Той допълни, че иска да информира европейските лидери за хода на преговорите на тяхната среща на върха, насрочена за 22-23 юни.
Барние заяви, че за уреждането на сметките с Великобритания е нужно да се изгради климат на взаимно доверие. Той изрази надежда, че бъдещото търговско споразумение с Великобритания ще може да се обсъжда в края на тази година. Барние дори не иска да помисля, че преговорите за Брекзит може да се провалят, предаде Ройтерс.
По-рано днес ЕК бе официално упълномощена от Съвета на ЕС да води преговорите от името на всички държави от Общността с Лондон за отделянето на Великобритания.