ЕС с предупреждение за Франция и Испания заради високия дефицит

За първи път от 2007 г. ЕК извади Португалия от списъка с превишаващи лимита

Европейският съюз предупреди Франция и Испания заради високия им бюджетен дефицит и дълг, съобщава euronews. За първи път от 2007 г. Европейската комисия извади Португалия от списъка с държави, които превишават наложения от съюза лимит на бюджетния дефицит.

Комисията даде мнението си като част от годишната оценка на националните бюджети на страните членки на ЕС. Съюзът алармира и Италия за притеснително високия държавен дълг. От ЕК поясниха, че Португалия е извадена от списъка, превръщайки се в първата държава от блока, получила парични инжекции от съюза, която си стъпва на краката.

"За Португалия "това е изключително добра новина"", каза на пресконференция еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси. Комисията добави, че дефицитът на Португалия е спаднал до 2,0% БВП през 2016 г., далеч от поставената от ЕС граница от 3,0%.

Франция и Италия обаче, все още продължават да нарушават правилото на съюза. Новият президент на Франция Еманюел Макрон обеща да намали държавните разходи с тежки реформи и съкращаване на средствата. За миналата година дефицитът на Франция е 3,4 на сто.

Испания, която понесе един от най-големите удари на пазара на имоти по време на дълговата криза, е отчела 4,5 на сто дефицит за изминалата година - един от най-високите в ЕС.

Италия, която е натрупала дълг от 133% от БВП за 2016 г., е нарушила лимита на ЕС дългът да не бъде повече от 60% от БВП на страната.