Северна Корея е готова да започне масово производство на ракета със среден обсег

Вчера тя извърши пробно изстрелване, което според нея е потвърдило бойната готовност на ракетата и представлява "отговор" на политиката на американския президент Доналд Тръмп

Северна Корея заяви, че е готова да започне масово производство и да разположи нов вид ракета със среден обсег, способна да достигне Япония и намиращите се там големи военни бази на САЩ. Вчера тя извърши пробно изстрелване, което според нея е потвърдило бойната готовност на ракетата и представлява "отговор" на политиката на американския президент Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ракетата тип "Пхукгусон"-2 прелетя около 500 км и достигна височина от 560 км, преди да падне във водите на Тихия океан. Севернокорейските медии съобщиха, че в бъдеще ще бъдат изстреляни още ракети.

Тръмп, който беше на посещение в Саудитска Арабия, засега не е коментирал публично поредното ракетно изпитание на Пхенян.

Вчерашното изстрелване е било наредено от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който е наблюдавал пуска от команден пункт, съобщиха  държавните медии в Пхенян. Севернокорейската осведомителна агенция КЦТА предаде, че при изпитанието са били проверени техническите аспекти на тази оръжейна система и е била изследвана нейната "приспособимост към различни бойни условия", преди да бъде приета на въоръжение от армията.

Ким, както се посочва, окачествил изстрелването като успех, одобрил "разполагането на тази оръжейна система" и заявил, че "бързо трябва да започне масовото й производство".
През последната около половин година Северна Корея значително ускори ракетните си изпитания. Тя, изглежда, е постигнала голям напредък в разработването на арсенал, представляващ заплаха не само за Южна Корея и Япония - в които общо са разположени около 80 000 американски военнослужещи - но и в придобиването на междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне Америка, отбелязва Асошиейтед прес.
Пхенян продължава да работи и по програмата си за ядрено оръжие.