Н. Ангелкова: Амбиницията ни е страната да стане целогодишна дестинация

Отчетен е ръст на ранните запитвания и заявки за чартърни полети през лятото от западни държави

Зимният туристически сезон отчете ръст от 19,1%, туристите посетили зимните курорти са достигнали 1 400 000. Това показва, че рекламата на България е успешна, ще продължим ударно по същия начин напред, защото страната има още по-голям потенциал. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БНТ.

Тя каза, че амбицията е страната ни да се превърне в целогодишна дестинация. За целта трябва да бъдат привлечени нискотарифните компании още по-добре във Варна, Бургас и Пловдив. Министърът отчете ръст на ранните запитвания и заявките за чартърни полети през летния сезон от Франция и Холандия - 83%, Белгия - 53%. Спрямо 2016 г. се очаква около 10 % ръст на туристите през тази година.

Ангелкова заяви, че ще предложи да отпадне прекатегоризацията, за сметка на контрола. На базата на контрола ще се отнемат звезди на неизрядните предприемачи. Също така категоризацията трябва да е комплексна, а не ресторантът да е 2 звезди, хотелът - 4, ресторантът - 3, каза още министър Ангелкова.

По думите ѝ служебният кабинет е бездействал за концесията на много от плажовете, затова и много места ще останат без охрана.