Цацаров: Има механизми, които да контролират шефовете на ВАС, ВКС и Прокуратурата

Който говори за промени в Конституцията, има други цели или просто вдига шум около себе си

Чисто човешки съжалявам за състоялата се среща в ЦУМ, каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

„От гледна точна на цялата буря, която се разрази, от чисто човешка гледна точка не мога да не съжалявам. От всяка друга гледна точка тази среща нито ме притеснява, нито мога да имам някакви страхове, нито мога да се срамувам заради станалото там”, подчерта Цацаров.

„За да се притеснявам, би трябвало на тази среща от мен да е поискано нещо и аз да съм обещал нещо нередно или да съм извършил нещо в резултат на такова обещание. След като не съм го направил, какъв е проблемът”, попита обвинител номер едно.

Той призова да се въведе ясен регламент за това с какви хора и на какъв тип срещи могат да участват висши магистрати.

Цацаров каза, че и в момента има механизми, по които да се контролират както той, така и другите двама „големи” – шефовете на ВАС и ВКС, така че затова според него не са необходими изменения в Конституцията, за които през тази седмица настояваше Лозан Панов.

Главният прокурор отбеляза, че срещата на председателя на ВКС Лозан Панов с премиера Бойко Борисов не го притеснява. Сотир Цацаров допълни обаче, че няма самочувствието да съветва президента. Обвинител номер едно беше категоричен, че до отстраняване на Лозан Панов от поста няма да се стигне, съобщават от Би Ти Ви.

Активността на председателя на ВКС Цацаров си обяснява с лексиката, която Панов ползвал и тя била същата, която е чувал от Христо Иванов - неща, които е чувал, когато той беше министър и неща, които казва като лидер на партия.

Да говориш, че направената до момента правосъдна реформа е мимикрия, е най-яркият белег на това, че сам проявяваш мимикрия, коментира Цацаров казаното от Панов вчера след срещата с Бойко Борисов.  Който говори за промени в Конституцията, има други цели или просто вдига шум около себе си, коментира още Сотир Цацаров.