Тилърсън: Рохани да сложи край на изпитанията на балистични ракети на Иран

Американският държавен секретар поиска Рохани да разруши и иранската терористична мрежа

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е заявил, че надява преизбраният президент на Иран Хасан Рохани да се възползва от втория си мандат, за да сложи край на ракетната програма на Техеран и на неговата "терористична мрежа", съобщи Politico.

На съвместна пресконференция със саудитския външен министър в Рияд Тилърсън призова Рохани да сложи край на всякаква подкрепа и финансиране за терористични групи.

Тилърсън смята, че Рохани има възможността да прекрати "ролята на Иран в подкрепата за дестабилизиращите сили, съществуващи в региона". Той изрази надежда и че Иран "ще прекрати изпитанията на балистични ракети" и "ще възстанови правото на иранците на свобода на словото и свобода на организиране, така че да могат да живеят живота, който заслужават".

"Няма да коментирам какви са очакванията ми", каза Тилърсън, "но ако Рохани иска да промени отношенията на Иран с останалия свят, това са нещата, които може да направи", заключи Тилърсън.

Адел ал Джубейр заяви че иранските президентски избори са вътрешен въпрос и призова Техеран да спазва резолюциите на ООН за балистичните си ракети и да спре да подкрепя тероризма.