ЕС санкционира Facebook със 110 млн. евро

Компанията е подала лъжлива информация за сделката с WhatsApp

Европейската комисия наложи глоба в размер на 110 млн. евро на Facebook, заради предоставяне на невярна информация относно сделката по поглъщане на месинджъра WhatsApp, пише technews.bg.

Случаят касае нарушаване на политики за конфиденциалност. В частност, преди сливането Facebook е уверила Комисията, че няма да свързва автоматично акаунтите на потребителите на социалната мрежа с номерата на телефоните им, регистрирани в WhatsApp, но в крайна сметка не спазва обещанието си.

През август 2016 г. WhatsApp обяви промени в политиката си за конфиденциалност, като информира потребителите, че телефонните им номера в WhatsApp могат да бъдат свързани с акаунтите им във Facebook. Ето защо Европейската комисия санкционира Facebook.

Комисията счита, че Facebook е извършила две престъпления, макар че формално те се явяват част от едно. Първо, компанията е предоставила невярна информация в документите, които уведомяват за сливането, а след това е направила същото в отговор на пряко запитване от Комисията по случая.

Нарушението ще коства на Facebook солидна глоба в размер на 110 млн. евро. Ръководството на социалната мрежа признава вината си, става ясно от официално прессъобщение.