Ангелкова и Кралев откриха летния туристически сезон във Варна

Ангелкова: Вярвам, че с положените усилия ще имаме един много успешен сезон – лято 2017 г.

Вчера бе официално открит летният туристически сезон във Варна. На събитието в римските терми присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, директорът на Летище Варна Димитър Костадинов, представители на туристическия бранш, общински съветници, районни кметове и др.

Основната цел на бизнеса и на министерството на туризма през Лято 2017 ще е България да е сред топ 5 на туристическите дестинации в Югоизточна Европа.

“Вярвам, че с усилията, които община Варна, туристическият бранш, министерството на туризма и другите държавни институции полагат, ще имаме един много успешен сезон – лято 2017 г. На база ранните записвания, както през туроператорите, така и заявките за чартъри ние имаме прогноза от ръст между 7 и 10 процента това лято на фона на изключително успешния сезон през 2016-а. Само за миналата година Варна е посрещнала над 1 милион и 100 хиляди чуждестранни туристи и е реализирала над 5 милиона и 500 000 нощувки и над 282 млн. приходи. Всички това бележи ръстове от 24 % спрямо 2015-а", каза Николина Ангелкова.

"Аз се надявам, че с резултатите, които имаме до момента и данните, които имаме от различните ни основни пазари – Русия, Германия, Румъния, имаме много голям интерес и от Холандия, благодарение и на чартърите, които са заявени, ние ще успеем да реализираме тези ръстове, които очакваме – между 7 и 10 процента”, добави тя.

Министърът на туризма гарантира ,че ще подкрепя всяко начинание на туристическия бранш, което е предложено от общината, така че да промотира Варна на 4 сезона. “Ще продължим да залагаме на културно-историческия туризъм. Мястото, на което сме днес доказва, че Варна има много с какво да се гордее с богатото си културно-историческо наследство. На територията на община Варна има и много минерални извори и това е другата основна цел на министерството на туризма да подпомага целево и фокусирано развитието и на балнео, спа и уелнес туризма, което допълнително ще подпомогне усилията на бранша, усилията на общината Варна да бъде морска столица на 4 сезона. Може да разчитате на министерството в това, че ще подкрепя всички усилия, които полагате България да бъде целогодишна туристическа дестинация и България да бъде сред топ 5 дестинации в Югоизточна Европа.”, сподели още министърът на туризма.

Кметът на Варна Иван Портних заяви, че курортът на който са се събрали е емблематично място и прави Варна разпознаваема на световната карта на туризма. "Така, както невероятният Аладжа манастир, най-старото обработено злато, побитите камъни, прекрасните ни курорти. През тази година честваме и 60-годишния юбилей от създаването на курортния комплекс Златни пясъци. Гордеем се с древната ни история, съчетана с днешната младежка енергия на града. Това ни дава основание за активен сезон, не само през летния период, а през цялата година. Това е една от предпоставките за навлизане на много нови авиокомпании, нови дестинации, които ще свързват Варна с различни точки на света. Вярвам, че това е крачка напред в общите ни усилия да превърнем Варна в дестинация за четири сезона”, заяви той.

Директорът на Летище Варна Димитър Костадинов постави нова историческа цел – 2 млн. пътника да преминат през аеропорта в морската столица. “За мен е чест и гордост, че има такова събитие във Варна, в което целият бранш се обединява и стартира сезона – да се похвалим с това, което сме постигнали и да набележим основните цели, които предстоят. Фокусът за летище Варна са нискотарифните полети. Обобщено това са 2800 полета за 2017-а година за нискотарифните авиокомпании. Ние от летище Варна в последните години много активно работихме за това тук да навлязат нискотарифни авиокомпании, които не само за сезона, а целогодишно да изпълняват полети до Варна. За нас е важно да отбележим, че сме едно от най-добрите летища в Европа”, каза Костадинов.