Ангела Меркел: Brexit ще има своята цена

През март Великобритания обяви официално намерението си да излезе от ЕС

Великобритания ще получи справедливо отношение от Европейския съюз, след като го напусне, но Брекзитът ще има своята цена. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.


През март Великобритания обяви официално намерението си да излезе от ЕС, като иска да поддържа близки връзки с Евросъюза. През последните дни Меркел неведнъж отбеляза, че Великобритания трябва да очаква по-дистанцирани отношения, ако вече не е членка, припомня агенцията.
На конференция на семейния бизнес днес канцлерът каза, че ще има "цена" за напускането на Великобритания, ако тя не приема свободното движение на гражданите на ЕС, предаде Асошиейтед прес. Ще трябва да видим как да балансираме това, отбеляза Меркел. Според нея ЕС ще се нуждае от механизми за справяне с новите правила във Великобритания след Брекзита, които могат да изкривят конкуренцията.
Очаква се преговорите да започнат по същество идния месец. Меркел посочи, че след като напусне, Великобритания ще може да приеме свои собствени стандарти по въпроси като околната среда и защитата на потребителите.