ЦИК пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа

Общество

19-05-2017, 05:55

Снимка:

cik.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Димов е разпоредил пълен одит на всички проекти на т. нар. "зелени" организации

Асоциацията на избирателните комисии от Европа е създадена през 1991 година в Будапеща, България е сред първите й членове

Централната избирателна комисия пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/, а председателят на ЦИК Ивилина Алексиева стана президент на АСЕЕЕО на състоялото се в България заседание на Изпълнителното бюро на Асоциацията през този месец. Това съобщиха от ЦИК.
България ще председателства Асоциацията в продължение на една година, като през ноември ЦИК ще бъде домакин и на 26-ата конференция на тема "Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха". На форума се очаква да присъстват над 150 изборни експерти от цял свят и да бъдат дискутирани най-добрите изборни практики през 2017 г., както и възможностите за ангажиране на младите хора в изборния процес. В рамките на конференцията ще се състои и Общо събрание на АСЕЕЕО.
Асоциацията на избирателните комисии от Европа е създадена през 1991 година в Будапеща. България е сред първите й членове. Мисията и целите на Асоциацията са повишаване на професионализма на изборните институции чрез обмяна на опит, наблюдение на избори, подготовка на позиции във връзка с подготвяне на проекти на ЕК и ЕС за изборите и изборното законодателство, свързани с прозрачност на изборите, финансиране на изборни кампании, гарантиране на избирателните права, равнопоставеност на гражданите и други. В организацията членуват 25 избирателни комисии и трима асоциирани членове.