СДВР засилва мерките за сигурност за абитурентските балове

СДВР: Целият наличен и униформен състав ще бъде ангажиран за обезпечаването на предстоящите абитуриентски празници

Предприети са всички необходими мерки за безпроблемното протичане на баловете. Освен осъществяването на строг контрол, пътните полицаи ще подпомагат движението и при необходимост ще поемат регулирането на възлови кръстовища, информира пресцентърът на МВР.

Ръководството на СДВР предприема всички необходими мерки за осъществяването на охраната на обществения ред и организацията на движението по време на провеждането на абитуриентските балове на територията на София. Комисар Борислав Муеров, началник на отдел „Охранителна полиция”  обясни, че са проведени срещи с директорите на всички училища, в които има зрелостници, със собствениците на заведения, в които ще се празнува, както и с охранителните фирми, които ги обслужват. По данни на СДВР 124 училища и 34 заведения са заявили планирани предстоящи  празници на зрелостници. „Целият наличен и униформен състав ще бъде ангажиран за обезпечаването на мероприятията“, уточни комисар Муеров. По думите му, на територията на СДВР ще бъдат обособени 4 оперативни района. Първият ще обхваща зоната около Храм-паметника „Св. Ал. Невски“. Там ще бъдат екипи на „Пътна полиция“, моторизираното звено „Сигма“ и Оперативното обезпечаване. Вторият район ще включва маршрутите на придвижване в периода от 23 до 30 май, съгласно заявеното от училищните ръководства. Най-голямо натоварване се очаква в дните между 23 и 28 май. Третият оперативен район ще бъде около самите училища и отправните точки до местата за празнуване на абитуриентите, а четвъртият - около заведенията. Отделно от това, всяко едно Районно управление е разработило план за обезпечаването на всички училищата.
Основните маршрути по съпровод на празнуващите зрелостници в София ще са булевардите „Тодор Александров“, „Цариградско шосе“, „Ломско шосе“, „Вл. Вазов“, „Княгиня Мария Луиза“, „Сливница“, „България“, „Илиянско шосе“, „Стамболийски“, „Цар Борис Трети“, „Цар Освободител“ и „Ал. Малинов“.

Обърнато е особено внимание върху спазването на изискванията на Закона за общоопасните средства, чиито текстове забраняват носенето на огнестрелно оръжие и употребата на пиротехнически изделия в питейни и увеселителни заведения. За недопускане на подобни нарушения ще следят мобилни групи.  Комисар Муеров припомни, че пиротехническите средства,  които се продават свободно на пазара, са забранени за употреба в закрити помещения и превозни средства. Той подчерта, че въпреки употребата им на свободен режим, нарушителите ще бъдат санкционирани.
Задачата, възложена на столичната пътна полиция, е да подпомагат движението на колоните с абитуриенти с цел да не се създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. „Ще има засилено полицейско присъствие в районите на училищата и заведенията, където ще се провеждат баловете. При необходимост ще се регулират възлови кръстовища, където ще преминават автомобилите с абитуриенти. В същото време пътните полицаи ще работят и с мобилните видео системи и ще заснемат нарушенията по Закона за движение по пътищата, които извършват водачите, превозващи абитуриенти”, обясни комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция” в СДВР. „Мерките, които предприемаме, са насочени към това и тази година да няма пътни инциденти с абитуриенти, както нямаше и през миналата година“, обобщи комисар Тенев. Той припомни на родителите да не предоставят на  децата  автомобилите си, защото съществува реална опасност някои от абитуриентите да си позволят да шофират след употреба на алкохол.


За реда по улиците в цялата страна по време на баловете ще се следи с всички технически средства, с които разполага „Пътна полиция”, уточни  главен инспектор Росен Рапчев – началник на сектор „Пътен контрол” към Главна дирекция „Национална полиция”. Контролът ще е строг, на водачите и собствениците на автомобили ще бъдат налагани санкции по Закона за движението на пътищата – на място, при констатиране на нарушението, или с електронен фиш, който идва по-късно. Той обясни, че миналата година са били констатирани над 700 нарушения, допуснати от абитуриенти и водачи, които са ги превозвали. Най-честите нарушения са били свързани с неползването на обезопасителен колан, неправилен превоз на пътници, управление на МПС от неправоспособни водачи, както и управление под въздействие на алкохол. Имало е и няколко случая на шофиране под въздействието на наркотични и упойващи вещества. Главен инспектор Рапчев подчерта, че наред с контрола, пътните полицаи ще  подпомагат движението и ще регулират на възловите кръстовища.

Директорът на дирекция " Сигурност" в Столична община Кристина Лазарова допълни, че представители на общината ще работят в тясно взаимодействие с полицейските служители с цел недопускане на сериозни инциденти в столицата, както и гарантиране на обичайния ритъм на живот на града.