Димов е разпоредил пълен одит на всички проекти на т. нар. "зелени" организации - bulgaria.utre.bg

Димов е разпоредил пълен одит на всички проекти на т. нар. "зелени" организации

18 май 2017, 16:29 | Мила Иванова
  • Снимка:
    ТВ Европа/ кадър

Министърът уточни, че пълната проверка е започнала вчера с негова заповед и ще се извърши от Инспектората на министерството

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заплаши да спре работата на бургаското предприятие "Кроношпан България", ако до 30 юни не спази предписаните краткосрочни мерки, свързани с чистотата на въздуха. Това заяви самият той на пресконференция в Бургас. Димов каза, че това е първото му посещение извън София и добави, че винаги ще се отзовава когато става въпрос за проблеми, които засягат здравето на гражданите, независимо в коя част на България.

Конкретният повод за посещението на министъра днес е предприятието "Кроношпан България", срещу което през март месец имаше многобройни сигнали, че замърсява въздуха на бургазлии. На производителя на плоскости от дърво и дървесни частица са наложени два срока - първият е до 30 юни, а вторият до 30 октомври. Двете дати са обвързани с различни мероприятия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се спре замърсяването на въздуха. В противен случай заводът ще спре, каза Димов.
На пресконференцията бе и управителят на предприятието Асен Ников, който преди това разговаря с министъра. Ников конкретизира и мерките, които ще бъдат предприети. До 30 юни да бъде изграден зелен пояс по оградата на завода, което вече е изпълнено. Ще бъдат покрити транспортните ленти в предприятието, проектират се и две затворени площадки за съхранение на стърготини и трески. Тези площадки трябва да са готови до 15 октомври. Целта е да бъдат пригодени така, че да не позволяват разпръскване на стърготините във въздуха и извън територията на предприятието.
Предвидено е още миене на улиците около завода по график и закупуването на собствена машина за почистване. Министър Димов добави още, че до края на юни ще бъдат изградени и специални точки, които да извършват мониторинг и измерване на замърсяването от предприятието.
В пресконференцията участва и народният представител и председател на комисията по околна среда в парламента Ивелина Василева.

Министърът на околната среда и водите е разпоредил пълен одит на всички проекти на т. нар. "зелени" организации. Това обяви той в отговор на журналистически въпроси в Бургас. Проверката е във връзка с подадени сигнали.

Министърът уточни, че пълната проверка е започнала вчера с негова заповед и ще се извърши от Инспектората на министерството. Ще бъде одитиран и последният сигнал за Поморийското езеро. Нено Димов посочи, че не може да прави предварителни констатации. При установяване на нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета