Мария Габриел: Облекченият визов режим ЕС-Украйна е в полза най-вече на гражданите - bulgaria.utre.bg

Мария Габриел: Облекченият визов режим ЕС-Украйна е в полза най-вече на гражданите

18 май 2017, 09:34 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Пресцентър ГЕРБ

Премахването на визите е забележителен инструмент, който позволява по-тесни контакти между хората

Вчера на тържествената церемония в Европейския парламент беше подписано официално споразумението за либерализиране на визовия режим на ЕС с Украйна, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. С този акт се сложи край на дългия процес, успешно завършен от докладчика по въпроса Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата.

„Днешният ден е силно послание към гражданите – и украинските, и европейските. Когато говорим за либерализиране на визов режим, не трябва да забравяме, че става дума за свободите на гражданите и техния живот. Всъщност премахването на визите е забележителен инструмент, който позволява по-тесни контакти между хората, задълбочаване на културния обмен, насърчаване на туризма и на предприемачеството“, коментира Мария Габриел.

По нейните думи, процесът за либерализиране на визовия режим беше много ефективен инструмент за осъществяване на амбициозни реформи в Украйна в областта на сигурността, правосъдието и основните свободи.

"Украйна е приоритетна страна партньор на ЕС в рамките на Европейската политика за съседство и либерализирането на визовия режим е още една стъпка в подкрепа на общата политика за по-безопасно, стабилно и проспериращо Източно съседство в интерес на сигурността на гражданите", каза Габриел.

Регламентът ще бъде публикуван скоро в Официалния вестник на ЕС и 20 дни по-късно украинците с биометрични паспорти вече няма да имат нужда от визи, ако искат да посетят ЕС за бизнес, туризъм или семейни цели за срок до 90 дни в рамките на период от 180 дни. Споразумението ще се прилага за Европейския съюз (с изключение на Ирландия и Обединеното кралство) и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

С реформирания механизъм за суспендиране на визи, ЕС разполага с нужните инструменти за действие в случай на възникване на извънредни ситуации.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета