Д. Кирилов: Много от промените на Манолова са заимствани от законопроекта, внесен от миналото правителство

Разглезихме омбудсмана, всички партии й внасяме законопроектите, които всъщност са си от парламента

Омбудсманът Мая Манолова беше в екипа, написал през 2006 г. новия Гражданско-процесуален кодекс, в който се появи заповедното производство. Редно е тя да има доблестта да каже: Навремето сгрешихме, прекалихме. Това заяви в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той добави, че Мая Манолова манипулира и изнудва с обществено-политически натиск.

"Сериозна част от промените на Манолова са заимствани от законопроекта, внесен от миналото правителство", смята Кирилов. Той обвини Манолова „преписваческа дейност” от старите законопроекти в миналия парламент. „Разглезихме омбудсмана, всички партии й внасяме законопроектите, които всъщност са си от парламента”, каза депутатът.

Данаил Кирилов призна, че действително до 2006 г. е имало проблем със свръхзащитата на длъжника, но от тази крайност сме отишли в другата. Той отбеляза, че в рамките на миналия парламент на три пъти са правили опит да насрочат конференция с участието и на съда, за да се завърши работата по измененията на ГПК.

Запитан дали глобите за частните съдебни изпълнители трябва да са по-високи, Кирилов отбеляза, че практиката в последно време доказва, че би трябвало да се стига по-често и до отнемане на правомощията.