Експерт: Електронният избор за членове на ВСС е много по-сигурен от хартиената бюлетина

Системата е естествена, готова и приета с пет последователни решения на съдебния съвет

Електронният избор за членове на ВСС е много по-сигурен от хартиената бюлетина. Това заяви в ефира на БНТ членът на ВСС Румен Георгиев. По думите му, изборите вече са на финалната права и кандидатурите са издигнати.

"Системата е доказано готова, още от края на миналата година. Миналата година се проведе експерименталното електронно гласуване. Мина независимата оценка от експерти. Най-важното от докладите им е, че електронния вот с тази система е по-сигурен от гласуването с хартиена бюлетина. Системата е естествена, готова и приета с пет последователни решения на съдебния съвет", заяви Георгиев. Той добави, че ВСС е на финалната права и се издигат кандидатури.

"Получи се едно пълно изравняване между хартиената бюлетина и електронния вот във всичките аспекти на закона. Голяма част от критиките изхождат от законодателство, което е неприложимо в случая. За нашият избор има особен ред, той е разписан в закона за съдебната власт. И той е доста различен от големия избор, който се прави за Народно събрание, президент и други", обясни той.