Султанка Петрова: Демографската политика е поставена преди всички приоритети

Тепърва започва разработването на нови програми

Удовлетворена съм от функциите, които ми бяха заложени от министъра на труда и социалната политика, да поема като акцент в моята работа демографската политика. Това заяви в ефира на БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тя каза още, че демографската политика е поставена преди всички приоритети и става дума за оцеляване на българската нация. "Предстои изготвянето на управленската програма. Там ще включим всички наши задачи, приоритети и действия, които трябва да предприемем за 4 годишния мандат. Това, което е много добре за мен, всъщност ще има конкретна задача със срок и отговорник, който трябва да следи изпълнението на тази задача", добави Петрова.

Зам.-министърът сподели, че има няколко приоритета с които ще започнат. "Едното е образованието. Другото е преквалификация, изключително много ни трябват умни и работещи хора. Нещата ще се променят, защото правителството е предприело стъпки. Една от тях е определянето на минималната работна заплата, която е 460 лева, което е 9,5 % повече от миналата година. Друго важно е определянето на линията на бедност. Това е една доста политика, за определеното ѝ. По този начин се прави оценка на минималните нужди на най-бедните хора. Тепърва започва разработването на нови програми. Има план за 2017 с конкретни предложения, които ще бъдат направени", заяви тя.

Султанка Петрова коментира и случая с изгонения зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев. "Тези позиции се определят от преговарящите партньори. Не мога да коментирам това, което се случва. След като зам.-министърът е напуснал, значи вървим в правилната посока. За мен, всеки един човек, който заема важна позиция в държавата трябва да бъде отговорен, трябва да има морал, трябва да има отговорност към позициите и работата, която му предоставя правителството да свърши в екипа, с който ще работи. В Обединени патриоти има достатъчно професионалисти, които могат да вземат определени позиции", каза тя.

Петрова коментира и тревожната тенденция с увеличаването на агресията в училище. Тя смята, че основна причина за агресията в училищата е примерът, който даваме на децата. Според нея, учителите, директорите и родителите имат отговорност към бъдещето на децата си, а случаите на агресия трябва да бъдат изкарвани наяве, а не прикривани.

"Това е изключително тревожна тенденция. Аз алармирах и преди за тези проблеми. Това обаче стана ежедневие. Благодарение на вас, медиите, ние получаваме тази информация. Както виждате последния случай са се опитали да го прикрият. Проблемът вече не е на училището, то е на обществото ни. Ние загубихме своите ценности, своите традиции, култура, променихме възгледите си. Нашите деца са огледало на нас, възрастните. Когато никъде няма мир и разбирателство, когато виждат агресията в обществото ни, те копират тези модели. Това е моделът на нашето общество", заяви зам.-министърът.

"Трябва да има ясни правила и те трябва да започнат от взаимната работа между родители, учители, психолози. Ако ние бяхме поставили акцент върху този проблем и се бяхме опитали да го решим малко по-рано нямаше да стигнем до това състояние. Всяко едно училище трябва да има план за действие в такива кризисни ситуации. Това са натрупвани в годините проблеми, които не са решавани. Вместо да се прикриват тези случаи, те трябва да се изкарват наяве. Когато учителите, директорите и родителите имат отговорност към бъдещето на децата си, всъщност ние трябва да решаваме проблемите тук и сега, не утре или вдругиден. Това, което допуснахме да се случи с нашите деца, това е големият проблем. Трябва да изведем качеството на образованието като приоритет. Образованието трябва да върви в правилната посока", заключи Петрова.