Обявиха новия кабинет във Франция

Генералният директор на президентството Алекси Колер обяви имената на министрите

Елисейският дворец разкри новия състав на правителството на Франция, съобщават световните медии. По-рано през седмицата новият президент на Франция Еманюел Макрон назначи Едуар Филип за министър-председател.

Едно от познатите лица е Жан-Ив льо Дриан, военният министър от кабинета на бившия държавен глава Франсоа Оланд от 2012 до 2017 г. Той ще заема креслото на министър на външните работи. Дриан е един от най-популярните министри.

Социалистът и кмет на Лион Жерар Коломб е назначен за министър на вътрешните работи на Франция. 69-годишният е кмет на Лион от 2001 г. Той е първият голям социалист, решил да подкрепи Макрон в президентската надпревара.

На поста министър на отбраната е назначен евродепутатът и центрист Силви Гулар. 59-годишната е проевропейски центристки политик. Тя е работила във външното министерство на Франция като член на екипа, който е договорил условията след обединението на Германия през 1989-1990 г.

За министър на икономиката е назначен консервативният депутат Брюно льо Мер. Той е от партията на "Републиканците" и е служил като министър на земеделието от 2009 г. до 2012 г. при Никола Саркози.

Центристът Франсоа Байру, лидер на партия Демократично движение, ще бъде правосъден министър.

Министър на спорта ще е френската олимпийска шампионка по фехтовка Лора Флесел.

Природозащитникът Никола Хюло е министър на околната среда.

Центристкият президент Еманюел Макрон направи обещание да изгради мост между дясното и лявото във френската политика с раздаване на ръководни постове на политици от двата лагера. В кабинета влизат 18 министри.