Милко Георгиев: За мен проблем с участието на ЦСКА в Лига Европа няма

Нашата цел е титла догодина

Административният директор на ЦСКА Милко Георгиев даде обширно интервю за Топспорт, в което говори по всички теми, свързани с клуба. Ще играе ли ЦСКА в Европа? Остава ли Стамен Белчев треньор на "червените"? Работи ли се по лятната селекция и има ли оферти за футболисти на ЦСКА? Продължава ли да има напрежение между ръководството на клуба и това на шампиона Лудогорец? Ще играе ли ЦСКА мач с ЦСКА 1948? Защо ЦСКА не разгроми Левски с повече от 3:0? Ето какво каза шефът на "червените":

Г-н Георгиев, да започнем с най-важния въпрос за ЦСКА към днешна дата - ще играе ли отборът в Лига Европа?

- Програмата на ЦСКА за лятна подготовка е направена така, че на 29 юни да сме в оптимална форма за първия ни мач в евротурнирите. Отборът ни очаква завръщането си в международните двубои.

Има информации, че УЕФА няма да допусне ЦСКА до такива двубои през новия сезон...

- Не ни интересува какво се пише в някои български медии. Ние не сме страна. БФС и УЕФА трябва да се разберат. Комуникацията е между двете централи. Ние не говорим с УЕФА. За мен проблем с участието ни в Лига Европа няма. Скоро всичко ще бъде ясно и официално обявено. През миналата година също имаше доста "достоверни" информации по медиите. Пак се вкарваше напрежение. Накрая ЦСКА започна участието си в Първа лига. Бурен месец и след това спокойствие. Така ще бъде и сега. За мен няма драма.



Ще се напълни ли стадион "Българска армия" за последния домакински мач на ЦСКА през сезона срещу Локомотив (Пловдив)?

- Последното ни домакинство е срещу Левски на Националния стадион. Очаквам хората да дойдат на "Армията" за мача с Локомотив и да изпратят подобаващо момчетата. След което да ни подкрепят и на "Васил Левски". ЦСКА върви добре в плейофите, нямаме загуба в тези мачове. Не мога да кажа дали трибуните ще са пълни, но вярвам, че привържениците ни ще са много. Очаквам добра игра срещу Локомотив и нова победа.

Стамен Белчев остава ли треньор на ЦСКА и през следващия сезон?

- Още през декември публикувахме обръщение в официалния сайт на ЦСКА, че ръководството стои зад Белчев. Не сме си променили мнението. Стамен има пълен картбланш, както се казва. Той оправдава очакванията. Има спокойствието да работи, да гради, да прави отбора според вижданията си.


Работите ли вече по лятната селекция? Пак ли ще привличате предимно чужденци?

- Нека свършат мачовете от сезона, тогава ще ви кажем подробности. Да, работи се по селекцията, но е рано да споменавам имена. ЦСКА ще изглежда още по-добре през новия сезон.

Има ли оферти към ваши футболисти?

- На този етап няма официални оферти. Не са постъпвали такива. Момчетата са съсредоточени само в тренировъчния процес и мислят за мачовете, които предстоят - срещу Локомотив, Лудогорец, Левски...

Като казахте Лудогорец, кога ЦСКА ще победи този отбор?

- В последните два мача с тях ЦСКА не игра никак лошо. В първия двубой бяхме брутално ощетени от съдиите и загубихме. След това срещата завърши наравно заради една наша грешка при техния гол. Скоро ще победим Лудогорец.


Левски направи шпалир на Лудогорец на "Герена". ЦСКА ще последва ли примера на "сините" за мача в Разград?

- Не гледах мача между Левски и Лудогорец, но е хубаво, че са направили шпалир и са поздравили тима от Разград за титлата. Използвам момента и аз да честитя първото място на Лудогорец. Не е тайна, че имаме голямо противоречие с ръководството на Лудогорец. Вкарват се интриги, постоянно влизаме в обяснителен режим. Има провокации, но атаките ни правят още по-силни. Но и ние мислим да направим шпалир на съперника, да им отдадем нужното уважение. Едното няма общо с другото. Ние и Левски знаем как да губим. Надявам се скоро и Лудогорец да се научи...

Предстои нов търг за емблемата и активите на обявения в несъстоятелност ЦСКА. Ще го спечелите ли?

- Видяхте какво се случи по време на първия търг на "Армията". Пак ще трябва да се върна на темата с провокациите. Очевидно е кой стои зад ЦСКА 1948, кой дава парите, кой опитва да ни саботира... Но се получава точно обратното - "червена" България става все по-обединена, по-силна. Не знам какво ще стане на 30 май. Не знам какво се върти в главите на онези хора. Както по въпроса с участието ни в Европа, така и по въпроса с търга не усещам напрежение. Феновете ни да са спокойни. Дано са доволни от начина, по който работим за настоящето и бъдещето на ЦСКА. Не вярвам да се случи нещо извънредно по време на втория търг.



ЦСКА 1948... Защо не ги поканите за контролен мач на стадион "Българска армия"? Може дори да е преди представянето на отбора ви за новия сезон...

- Приемам въпроса с усмивка. Вижте, ние нямаме проблеми с тях. Те явно имат такива с нас. Няма как да имаме проблеми с 15 човека... Но е несериозно точно от ЦСКА 1948 да говорят за чест, за морал. Аз съм съгласен да ги поканим за такъв мач. Но не е лесно да се говори с тях. За най-малкото свикват събрание на Управителния им съвет. А там управниците са много... Винаги ние сме започвали диалог с тях. Не искам да ги нападам...

Похвалиха се, че вече имат 17 000 поддръжници във "Фейсбук"...

- Моля ви се, нали знаете как стоят нещата в социалните мрежи? Ако имаш нужните средства, там можеш да си осигуриш не 17 000, а 170 000 фенове. Важното е колко са хората на трибуните по време на мачовете. В момента май там няма достатъчно мотивация. 50 човека гледат частния, извинявам се - честния им път към върха... Всичко в ЦСКА 1948 е завоалирано, скрито... Знаем кой им дава парите. Това е публична тайна. Дори хора от тяхното ръководство са ми се обаждали и са ми казвали кой бизнесмен ги спонсорира. Ние ги разобличихме, вече казахме истината. Няма да се повтарям, споменавайки имена. Да са живи и здрави всички в и около ЦСКА 1948.



Съжалявате ли, че не разгромихте Левски с повече от 3:0? Ако ролите бяха разменени, според мен Левски щеше да се хвърли за още и още голове до самия край на мача.

- Един мой голям приятел и левскар ми се обади веднага след дербито. Каза ми: "Милко, вие наистина сте ЦСКА. Ако бяхте Литекс, нямаше да ни биете с 3:0, щяхте да ни спрете на 8". Не ни е цел на живота да унижаваме Левски, да ги громим при първа възможност. ЦСКА се цели във велики победи зад граница. Винаги е било така.



Преди Христо Стоичков представяше треньори в ЦСКА, изпращаше обръщения към феновете. Сега имаше поздравителни адреси за рождения ден на ЦСКА от Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, но не и от третия съсобственик...

- Именно г-дата Ганчев и Инджов държат връзка с Христо Стоичков. Въпросите, които са свързани със Стоичков, трябва да ги зададете на тях, не на мен.

Дължи ли ЦСКА пари по наема на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево?

- Вчера четох поредната лъжа, която се появи в медийното пространство, тръгна от неизвестен за мен сайт. Че дължим пари за данъка, за такса смет. Имаше някакво изказване на общински съветник, който дори остана анонимен. Ако има такова изказване, въпросният човек, чието име не става ясно, говори лъжи. ЦСКА ползва базите с две споразумения с Министерството на спорта. Има цена за наема. Плащаме си всеки месец и получаваме фактури от ММС. Когато направим някакво подобрение на стадиона и базата - комисия от Министерството на младежта и спорта идва оглежда. ЦСКА не дължи пари, ЦСКА е напълно изряден клуб.


Какво да очакваме от ЦСКА през следващия сезон?

- Ентусиазирани сме, че сме пред завръщане в Европа. Но няма да изпадаме в еуфория и да бием тъпана, че едва ли не ще покоряваме Стария континент. Тръгна ли сме именно по такъв път - големи успехи зад граница. Но сме в самото начало на този дълъг и нелек път. Искаме да се представим добре в Лига Европа и да радваме феновете. Целта в Първа лига е напълно реална - ако има феърплей и се играе по правилата, ЦСКА спокойно може да завърши следващия сезон с едно място нагоре от това, което заема в момента.

Титла за ЦСКА още догодина, така ли?

- Точно така. Това е нашата цел. Дай Боже да я постигнем.