Борисов: Гласувахме безлимитно финансиране на ин витро процедури

Премиерът посочи още, че изцяло се дава възможност на лекарите да определят колко да са процедурите

На днешното заседание на кабинета е приет доклад на правителството, с който се дава възможност за безлимитно осигуряване на финансиране на необходимия брой ин витро процедури, колкото лекарите преценят, че е целесъобразно, ефективно и щади жените.

Премиерът посочи още, че изцяло се дава възможност на лекарите да определят колко да са процедурите.

Тъй като не само в предизборната кампания, бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети, то даде добър резултат, и в днешното заседание сме приели доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин-витро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените. Това каза на брифинг в МС министър-председателят Бойко Борисов.

Многократно чух, че сме се отказали от това свое обещание, коментира премиерът и се извини за 7-дневното закъснение, което се е дължало да необходимостта от осигуряване на средства и на съответния инструмент това да се случи. Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи“, заяви още Бойко Борисов

Преодоляването на някои от проблемите, породени от демографската ситуация на страната ни, бе сред нашите основни приоритети преди изборите. Сред нашите предложения в тази област бе премахването на ограниченията, свързани с финансирането на определен брой ин-витро процедури. В днешното заседание на Министерския съвет сме приели доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането за необходимия брой процедури, колкото докторите и медицинският персонал преценят, че е целесъобразно. Чух многократно неверни твърдения, че сме се отказали от това свое обещание, закъсняхме със 7 дни, защото трябваше не само да се осигурят парите, но и съответният инструмент това да се случи на практика. За 2016 г. за процедурите в областта на тази политика бяха осигурени 12 млн. лв. Продължаваме с министрите и екипите им да работим и по други задачи, с които да гарантираме устойчивото и възходящо развитие на България.

Публикувахте от Бойко Борисов в 17 май 2017 г.