НС отпусна по 700 лв. месечно на дейци на културата за особени заслуги

Политика

17-05-2017, 10:50

Снимка:

sofiautre.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

​КРИБ и главният архитект в консенсус за ясни правила за бизнеса в развитието на София

С едноминутно мълчание Народното събрание почете паметта на героите от Батак и тяхната саможертва.

Преди 141 години в Батак се разиграва една от най-големите трагедии в нашата история, отбеляза в началото на пленарното заседание на 17 май 2017 г. председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Жителите на Батак се включват в Априлското въстание, с което българският народ заявява пред света волята си да бъде свободен и равноправен с останалите европейски народи, те се жертват в името на България, подчерта той.

Днес целта на героите от страшната пролет на 1876 г. е изпълнена – България е свободна, тя е част от Обединена Европа, затова сме длъжни да следваме неотклонно тази посока с достойнството и самочувствието на техни наследници, заяви председателят на парламента.

Парламентът реши да бъдат отпуснати държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията на 15 дейци на културата. Сумата е пожизнена и е в размер на 700 лв. месечно.

Тя се дава за цялостния принос в областта на културата на Татяна Лолова, Йорданка Кузманова, Михаил Белчев, Кеазим Исинов, проф. Стоян Дуков, Донка Антонова, Кирил Георгиев, Стефка Естатиева /Ковачева/, Славчо Бакалов, Никола Инджов, Меглена Караламбова, проф. Евгения Малеева, Димитър Петров Димитров, Димитър /"Мончо"/ Георгиев Симеонов и Андрей Андреев.