Президентът се срещна с представители на българската отбранителна индустрия

Политика

16-05-2017, 18:02

Снимка:

president.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румен Радев се срещна с носителя на Нобелова награда по химия проф. Дан Шехтман

Повод е предстоящото домакинство на страната ни на европейска конференция посветена на развитието на отбранителния и космически сектор в държавите членки на ЕС

Държавният глава Румен Радев се срещна днес на „Дондуков“ 2 с представители на българската отбранителна индустрия и научно-изследователски организации по повод предстоящото домакинство на страната ни на европейска конференция, посветена на развитието на отбранителния и космически сектор в държавите членки на ЕС. Провеждането на форума беше предложено от президента Радев на срещата му с европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска през месец февруари т.г.

По време на конференцията се очаква да бъде представен и нов  европейски фонд, който да финансира съвместни европейски проекти в изследователска и развойна дейност в сферата на информационните технологии, отбраната и изследването на космоса. Целта на конференцията е да се даде възможност на българската отбранителна индустрия да участва пълноценно в съвместната работа на бъдещите мащабни европейски отбранителни и космически проекти.

„Осъществяването на тази инициатива именно в София е ясна заявка за това, че приемаме като приоритет приобщаването на българските предприятия и научни институти към укрепването на европейските отбранителни способности. Уверен съм, че България ще бъде успешен и достоен домакин на форума и активен участник във важна за бъдещето на Европейския съюз дискусия“, заяви Румен Радев по време на срещата. Държавният глава прие да бъде патрон на инициативата, която ще се състои през настоящата 2017 г.

На срещата участваха членовете на инициативния комитет, който ще се заеме с организацията на форума и изпълнението на поетите от страната ни ангажименти по отношение на българското домакинство. В Комитета се включиха представители на изпълнителната власт, отбранителната индустрия, ресорни научни институти и експерти в областта на отбраната.