Д-р Кунчев за водата в Хасково: Не бихме искали бягайки от един проблем да създадем друг

Делян Добрев: Разрешаването на проблема с водоподаването на Хасково е правенето на нови сондажи и изграждането на нов водопровод

Народните представители от ПП ГЕРБ Делян Добрев и Евгения Ангелова участваха в заседание на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите в 44-тото Народно събрание. Заседанието в Хасково бе водено от председателя на комисията Георги Колев. Той бе категоричен, че до сега не е правен компромис с качеството на питейната вода в Хасково и няма да бъде направен такъв.

Управителят на ВиК Хасково  е поискал разрешение от Министерството на здравеопазването да бъдат източени и изследвани 14 –те затворени кладенеца на Хасково.

„Трябва да се направят повторни проби, защото само в три от общо 14 кладенеца  в зона Болярово са открити отклонения“, съобщи Делян Добрев. Той подчерта, че предложението за разрешаване на проблема с водоподаването на Хасково, правенето на нови сондажи и изграждането на нов водопровод е предложено от експертите от ВиК. Затова и правителството „Борисов 3“ е реагирало бързо и е отпуснало необходимите близо 2 милиона лева за справяне с кризата.

В заседанието участваха  представители на всички институции, имащи отношение към проблема с питейната вода и наличието на уран и повишена алфа-активност, установени в региона.

Докладвано бе, че към момента  е регистрирано завишено съдържание на уран в водата на димитровградското село Върбица, където РЗИ са издали предписание за  ограничаване на водоползването за питейни нужди. „Констатирана е и повишена алфа-активност в още пет села от община Димитровград -Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово и там ще се ограничи използването на водата за пиене и готвене до изчисляване на индикативната доза“, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той подчерта, че най важно е да се открият причините за тези отклонения, защото през периода 2012 – 2015 година са правени изследвания и общата индикативна доза тогава показва, че няма отклонения от качеството на водата.

Ако се забавят изследванията, възможностите да поддържаме нормално водоснабдяване в Хасково, наистина намаляват, а консумацията при повишаване на температурите ще нарасне, заяви д-р Кунчев, цитиран от БНТ. "Не бихме искали бягайки от един проблем да създадем друг и затова се надявам тези изследвания да се получат в рамките на следващите две седмици и да кажем проблем ли е, или не е. Но отпускането на 2-та милиона лева и правенето на нови кладенци може да реши проблема, макар и в краткосрочен план".

Според Кунчев за Хасково трябва този проблем да се разреши радикално и да се търсят съвсем нови водоизточници или докарване на вода от по-голямо разстояние от достатъчно чисти и сигурни водоизточници.