Захариева и Джонсън обсъдиха правата на българските граждани във Великобритания

Политика

15-05-2017, 18:22

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Екатерина Захариева обсъди външната политика с Федерика Могерини

Британският министър посочил, че като кмет на Лондон е отчел колко много талант и принос имат българските граждани за икономиката и културата на неговата страна

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че е разговаряла днес с външните министри на Великобритания Борис Джонсън и на Ирландия Чарлс Фланаган, с еврокомисаря Йоханес Хан и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Захариева днес участва в Съвета на ЕС по външни работи.

Тя отбеляза, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС догодина преговорите по напускането на Великобритания ще бъдат в решителна фаза. България подкрепя подхода на ЕК - първо да се постигне съгласие по досегашните взаимоотношения с Лондон, а след това да се уредят бъдещите отношения. Много е важно всички да останем обединени и преговорите да се водят на ниво ЕК, коментира Захариева. Получих уверение от Джонсън, че българските граждани ще запазят правата си, добави тя. Британският министър посочил, че като кмет на Лондон е отчел колко много талант и принос имат българските граждани за икономиката и културата на неговата страна.

Захариева добави, че днес със своите колеги са обсъдили стратегията на ЕС за обща отбранителна политика. Позицията на България е, че стратегията и засиленото сътрудничество в отбраната ще бъдат важни не като преповтаряне на НАТО, а като начин за подобряване на способностите на ЕС в тази област. Убедени сме, че съвсем скоро ще се постигне съгласие за създаването на общите органи (на европейската отбрана). Най-важното е да се скъси пътят от приемането на политическото решение за мисия до действията на място, поясни Захариева.

Тя допълни, че е много важно да се развиват способности за борба с тероризма, за дерадикализация, срещу трафика на хора и хибридните войни. Не мисля, че трябва да изчакаме създаването на европейския фонд за отбрана, трябва да изпълняваме нашата отбранителна стратегия, утвърдена от Народното събрание за развитието на Българската армия и нашите отбранителни способности, посочи в отговор на въпрос вицепремиерът.

С Борис Джонсън обсъдихме Брекзит, ситуацията в Сирия, Украйна, както и редица въпроси от двустранните отношения. Покани...

Публикувахте от Ekaterina Zaharieva в 15 май 2017 г.