МВР към абитуриентите: Ако нямате книжка, не демонстрирайте шофьорски умения точно на бала

Видеокамери ще документират, както досега, поведението на абитуриентите и на техните близки, които ги возят

Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители и приятели. В празнично настроение човек е склонен към компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до пътен инцидент и наранявания.
По време на празничните дни на месец май 2016 г. пътните полицаи са установили повече от 700 нарушения, допуснати от абитуриенти-шофьори, от водачи на автомобили, с които се превозват зрелостници или техни близки. Най-честите нарушения са неизползването на обезопасителен колан, неправилен превоз на пътници, управление на моторно превозно средство от неправоспособни водачи и шофиране под въздействие на алкохол.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:   
 
Спазвайте Закона за движението по пътищата 
Погрижете се за своята безопасност 
Ако ще шофирате, не пийте алкохол 
Изберете предварително кой ще шофира на бала и след него
Ако не сте правоспособни водач, не демонстрирайте шофьорските си „умения“ точно на бала
При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление

Новите изменения в Закона за движението по пътищата 

От тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях се отнасят за управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.

Погрижете се за своята безопасност

Не позволявайте рисковото поведение на приятели да ви постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на абитуриентския бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. Помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите! Еуфорията не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции. 

Ако ще шофирате, не пийте алкохол 
Навреме си осигурете трезвен и опитен водач на празничната кола. Изпитият алкохол подвежда към „смели” решения, а крайният резултат е нежелан.

Изберете предварително кой ще шофира на бала и след него
Това може да е родител или друг близък. Не се качвайте в кола с шофьор, който е употребил алкохол – вие сте в центъра на вниманието и имате право да поискате  от останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърсете съдействие и от родителите или други близки.

Ако не сте правоспособни водач, не демонстрирайте шофьорските си „умения“ точно на бала

Ако все още нямате шофьорска книжка, но имате известни познания, не ги демонстрирайте точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление

Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молба за помощ.

Родители, за сигурността на своите абитуриенти предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да шофира. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не сядат зад волана, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.