Рашидов: Медиите трябва да са безпристрастни и свободни, с ясен собственик

Комисията по култура в Народното събрание ще заседава утре

Председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов каза, че комисията по култура в Народното събрание ще заседава още утре, съобщава БНТ. Един от първите въпроси, които ще бъдат обсъдени е връчването на награди и възнаграждения за заслужили българи на 24 май.

Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и медии: "Много често хората смятат, че като поеме човек да оглави една комисия или министерство всичко му е позволено. Това не е точно така. В тази комисия има над 20 човека, част от тях са добри журналисти. Има хора с опит, експерти, юристи. Основната работа на тази комисия е да се занимава със законодателната дейност. В областта на културата и медиите има много неща за правене. Ще се приемат закони, ще има поправки. В културата предстои да се завърши стратегията за дългосрочно развитие. Надявам се, че скоро ще свърши. Разбира се, ще търсим да се задейства законът за хазарта, поправки в закона за авторските права, за културното наследство, за меценатството. Където можем да бъдем полезни и да подкрепяме сферите, ще подкрепяме."

Според него, медиите трябва да бъдат безпристрастни, свободни, но и да се знае кой е собственикът им: "Няма по-хубаво от това медиите да бъдат безпристрастни и свободни. Смятам, че за да се гарантира максимално свободата, но да не е безконтролна една медия, трябва наистина да се знае собственика. Не виждам защо трябва да има тайна кой е той. Трябва да се събере и направи обществено обсъждане, когато се предприемат, дали българските закони са съобразени с европейските стандарти. Това е едно колективно решение как трябва се постъпи, накъде да се върви и в България без мнението на обществото трудно се върви напред. Хубаво е самите гилдии да организират дебати."

Рашидов смята, че държавата трябва да отдели повече средства за културата."Ако трябва да правим културна политика, това е много различно. Конституцията разписва едно нещо. Тя не дължи пари на никого, но тя казва: Държавата финансира и подпомага развитието на културата и създава условия за това. Тя повече нищо не обещава. От тук нататък вече, трябва да се отнесем с едно по-сериозно отношение към самия занаят. Онова, което държавата трябва да прави е да финансира прекрасни проекти, нови проекти, нови спектакли, ново кино, нови книги, нови музеи, галерии. Трябва да създаде условия да се развива културата. Докато не стане 1% от брутния продукт бюджетът, ще има трудности."

Той изрази удовлетворението си от успеха в Евровизия. "Всеки нормален човек е щастлив от едно такова събитие и един такъв успех. За два мандата установих, че българина е индивидуалист, но много талантлив. Абсолютна закономерност е да се раждат талантливи деца. Явно генетично сме устроени добре. Като малък и изстрадал народ, силни комплекси сме придобили, а те са силен двигател за изява."