Партията на Меркел дръпна с 10% пред тази на Шулц

Свят

14-05-2017, 15:21

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ключови местни избори в Германия

Рейтингът на Социалдемократическата партия на Германия (SPD) се смъкна до 27%

Според резултатите от проучване на общественото мнение на института „Емнид“, поръчано от в. „Билд ам Зонтах“, популярността на Социалдемократическата партия на Германия е намаляла през последната седмица с един процентен пункт до 27%, съобщава The Straits Times.

Лидер остава Християндемократическит съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Консерваторите са предпочитани сред 37% от гласоподавателите.

За лявата "Ди Линке" биха гласували 10% от гласоподавателите, а Зелената партия и "Алтернатива за Германия" биха получили 8% от гласовете. Партията на свободните демократи би била подкрепена от 6% от електората.

Проучването обхваща 1 800 души.

Изборите за Бундестаг са на 24 септември. След тях се сформира ново правителство начело с канцлер. Според анализаторите, въпреки последните събития в Западна Европа, германските гласоподавали нямат голям апетит за радикална промяна, особено след победата на Доналд Тръмп в САЩ и лагера „Брекзит“ във Великобритания. Много експерти смятат, че електоратът отново ще заложи на Ангела Меркел, давайки й възможност за четвърти пореден мандат начело на страната.

Днес се провеждат ключови регионални избори – тези в Северен Рейн-Вестфалия. Изборите в тази провинция обикновено са окачествявани като генерална репетиция за изборите за федерален парламент.