ЕС ще откаже да подпише декларацията за търговия в Пекин

Великобритания показва силно желание за съвместна търговия с Китай

Страните от ЕС ще откажат да подпишат съвместна декларация за търговията след разговори на високо равнище на международния форум "Един пояс - един път" в Пекин, заявиха пред ДПА информирани европейски източници, съобщава БТА.

Китай не е склонен да успокои европейските безпокойства в документа за търговията, който ще бъде подписан на двудневния форум в Пекин, посочиха източниците. Форумът, който започна днес, е насочен към развитието на китайската инициатива "Един пояс - един път" за изграждане на търговска и инфраструктурна мрежа в Евразия и Африка.

Европейските делегати са обезпокоени във връзка с прозрачността, обществените търгове и международните стандарти за защита на обществената и околната среда, изтъкнаха източниците. Повечето западноевропейски страни са изпратили в Пекин министри и други по-нископоставени представители като знак за колебанията им по отношение на китайската инициатива, която критикуват за липса на прозрачност и на формална структура.

Британският министър на финансите Филип Хамънд заяви днес в Пекин, че Великобритания е естествен партньор на Китай в китайската програма Нов път на коприната, предаде Ройтерс.

Великобритания, която миналата година реши на референдум да напусне ЕС, има амбицията да прави повече търговия, а не по-малко, изтъкна Хамънд при откриването на форума.