Русия и Китай изразиха безпокойство от изстрелването на севернокорейската ракета

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин са обсъдили подробно ситуацията на Корейския полуостров

Русия и Китай изразиха безпокойство от "ескалацията на напрежението" на Корейския полуостров след изстрелването на нова ракета от Северна Корея в нарушение на резолюциите на ООН, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Франс прес.

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин са обсъдили подробно ситуацията на Корейския полуостров на среща в Пекин и двете страни са изразили безпокойство от ескалацията на напрежението, посочи говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.
Преди това китайското министерство на външните работи разпространи комюнике, в което се казва, че Китай се противопоставя на нарушаването на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от страна на Северна Корея. Документът призовава всички страни да проявят сдържаност и да не правят нищо за засилване на напрежението в региона.
Северна Корея изстреля сутринта балистична ракета, която измина около 700 километра, преди да падне в Японско море, съобщи южнокорейската армия.
Путин и Си Цзинпин разговаряха на двустранна среща и след това на работна закуска, след като сутринта участваха в Пекин в откриването на международния форум "Един пояс - един път", посветен на китайската програма за Нови пътища на коприната.
Следобед руският президент се срещна и с чешкия президент Милош Земан, след което са планирани разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с китайския премиер Ли Къцян.