Китай ще вложи 124 млрд. долара в "Пътя на коприната"

Лидери от 29 държави присъстват на форума, който завършва в понеделник

Китайският президент Си Дзинпин обеща 124 млрд. долара за амбициозния си нов план, съобщава Reuters. Той каза, че всички са добре дошли да се присъединят към това, което той смята да бъде път за мир и просперитет за света.

"Трябва да изградим отворена платформа за сътрудничество и да поддържаме и развиваме отворена световна икономика", каза той при откриването на срещата на върха.

"Трябва съвместно да създадем среда, която да улесни отварянето и развитието, да създаде справедлива и прозрачна система за международна търговия и инвестиционни правила", добави Дзинпин.

Си Дзинпин обещава огромно увеличение на финансирането на новия "Път на коприната", включително допълнителни 100 милиарда юана в съществуващия фонд, 250 милиарда юана по заеми от Китайската банка за развитие, 130 млрд. юана по заеми от банка износ и внос на Китай, 60 милиарда юана за подпомагане на развиващите се страни и международни институции в новите държави.

Също така, насърчаване на финансовите институции да разширят бизнеса си с юана в чужбина, в размер на 300 милиарда юана, 2 милиарда юана в спешна хранителна помощ, 1 милиард долара за фонд за сътрудничество "Юг-Юг", 1 млрд. за проекти за сътрудничество в страни по новия "Път на коприната".

Някои от най-надеждните съюзници и партньори на Китай присъстват на форума, включително руския президент Владимир Путин. Има и няколко европейски лидери, сред които министър-председателите на Испания, Италия, Гърция и Унгария.