Боил Банов: Ще защитавам с ясни тези и параметри необходимостта от по-голямо финансиране

Общество

14-05-2017, 10:00

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Събарят къща-паметник на културата в столицата

Ще изискаме Двойната къща да бъде възстановена във вида, в който е била

Това е централна градска зона. Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът Двойната къща да бъде възстановен във вида, в който е бил. Това заяви в ефира на bTV министърът на културата Боил Банов.

110-годишната къща в центъра на София, доскоро паметник на културата, беше съборена, като на нейно място трябва да се появи паркинг. Собственик на имота е Кирил Киров или по-известен като Киро Японеца.

На въпрос как Министерството на културата ще накара Японеца да възстанови паметника на културата, Банов отговори: Ще го накараме с изисквания. След като има обществен интерес и след като е станало факт и се е случило всичко това, няма минаване. Той уточни, че са спазени всички законови процедури при отнемането на статута паметник на културата на Двойната къща.

„В Австрия, например, механизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа – пак правят предписание. След още 6 месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите”, поясни Банов.

Около казуса с Двойната къща стана ясно, че на бившият министър на културата Петър Стоянович му е предлаган подкуп от 100 хил. лв., за да промени статута на културния паметник. Банов коментира, че ако на него му се случи нещо подобно – „ще се обадя в прокуратурата и ще чакам да ми кажат как да действам нататък”.

По темата за финансирането на културата, Банов заяви, че липсват около 95 млн. лв., които са необходими, за да може да се покрие минимума и да се извършват политики.

„Аз не просто ще работя за повече пари в културата, аз ще защитавам с ясни тези и параметри необходимостта от по-голямо финансиране”, допълни още Банов.