Ангелкова: Днес и утре ще бъдат премахнати преместваеми обекти на плажа „Слънчев бряг - север“

Целият план, представен и одобрен от мен, като схема за доброволно премахване на обектите, колкото може ще бъде изпълнен днес и утре

Днес и утре ще бъдат премахнати преместваеми обекти на плажа „Слънчев бряг - север“, разположени на около 1500 кв. м. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Проверката, която направихме показа, че новият наемател, който получи плажа на 5 май от държавата, тъй като връчването на владението беше изключително забавено по времето на служебния кабинет, е стартирал действия по премахване на обектите, които не отговарят на схемата, одобрена от мен, като министър на туризма за преместваеми обекти“, съобщи Ангелкова.

Тя припомни, че концесията на „Слънчев бряг - север“ бе прекратена по времето на втория мандат на кабинета "Борисов", защото е надхвърлял драстично одобрената схема за преместваеми обекти – 5600 кв. м. са одобрени от министъра на туризма, а е имало с около 8 000 кв. м. надвишаване на квадратурата, в сравнение с тази, която е одобрена. „Новият наемател изключително добросъвестно, независимо от кратките срокове, предложи план за премахване на някои обекти днес и утре. Днес дойдохме да установим на инспекция какво се премахва“, каза тя.

По думите ѝ премахването на обектите е започнало с отстраняване на голямо заведение, разположено на площ от около 600 кв. м. "Целият план, представен и одобрен от мен, като схема за доброволно премахване на обектите, колкото може ще бъде изпълнен днес и утре. След края на сезона продължаваме с останалото, така че да се преведе плажа в съответствие с изискванията на закона“, каза министърът на туризма.

Ангелкова уточни, че още от времето на кабине „Борисов 2“ тя е поела ангажимент за започване на промяна на един от най-важните български курорти. „Затова със сигурност ще бъде необходима законова промяна и да се обособи специален статут на националните курорти, който да урежда и елементите от инфраструктурата в тях. Да има еднаква визия за обектите, които са на тази територия“, посочи Ангелкова.

По думите ѝ сегашният екип на Министерството на туризма има воля да направи тези промени. „Още следващата седмица в четвъртък ми предстои среща с представителите на бранша, така че да можем да стартираме работа по тази работна група, която ще представи тези необходими законови промени“, съобщи тя.