Следователите избират своя представител в новия състав на ВСС

Единственият кандидат е директорът на НСлС и заместник-главен прокурор Евгени Диков

Кандидатурата на Евгени Диков бе издигната от 17 следователи в следствената служба и следствените отдели към окръжните прокуратури. Към него има шест въпроса от Българския институт за правни инициативи, относно напредъка на страната по Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи БТА.

Със събранието на следователите, днес започва процедурата по избор на нови членове на ВСС съгласно новите законови правила. Следователите ще гласуват за кандидатурата на Диков следващата събота, а днес само го изслушват. След това е ред на прокурорската квота, а последни ще се произнесат съдиите през месец юни.

За работата си като член на ВСС Диков обясни, че би искал, ако бъде избран, следващият съвет да започне и да завърши мандата си при едни и същи правила, защото твърде много промени са били направени до този момент – както в ЗСВ, така и в конституцията.

Другото изключително важно е мястото на следствието и прокуратурата. Според Диков те трябва да останат в рамките на съдебната власт. Той смята, че предложението прокуратурата и следствието да бъдат в изпълнителната власт е нелепо към този момент.

“Друг важен момент е съдебната реформа. Трябва да се направи разделянето на постъпки и престъпления, а правораздавателните органи да се ангажират с най-тежките престъпления. ВСС трябва да участва в законодателната инициатива, а не само да се дават проекти за съгласуване в кратък срок“, призова Евгени Диков. Той изрази надежда в следващия състав на съвета да има колегиално отношение, а не лични нападки. И се обяви за борба на аргументи, а не влизане в излишни спорове.

Според Диков за последните три години има напредък в работата на следствието. “За съжаление не се използва капацитета на всички следователи“, призна той. При 444 следователи и 1600 разследващи полицаи натоварването трябва да е 75% за полицаите и 25 на сто за следователите. Сега е 95 към 5. Разследващите полицаи получават по 150 дела, а някои следователи по едно дело.

На днешното общо събрание на следователите присъстват 227 от 444. Над 300 са заявили гласуване по електронен път.