Китай се готви да зареже парите в брой?

Страната ще бъде първата, която ще спре да печата банкноти

Употребата на Bitcoin расте главоломно на азиатските пазари, а мобилните транзакции стават все по-популярни. Обявената тази седмица платформа Alipay, с която може да се плати с едно докосване на екрана, ще работи в над 4 милиона американски магазина.

Използването на приложения за разплащане доби голяма популярност в Поднебесната империя. Скорошно проучване показа, че 70% от китайците вече смятат, че носенето на пари в брой вече не е необходимо. Масово е и плащането през чат приложението WeChat. "Китайските регулатори всъщност подкрепят искрено Bitcoin и криптовалутите", казва Шон Уолш, който специализира като консултант в сделки между китайски и американски компании.

Затова и експерти вече започват да прогнозират, че Китай ще бъде първата страна, която ще спре да печата пари.

И първите стъпки вече се правят. Директорът на местната централна банка вече заяви, че китайското правителство се готви да елиминира парите в брой и да създаде своя криптовалута.

Разбира се, промяната няма да стане бързо. "Има много малки бизнеси, които работят само в кеш, а все още има и хора, които са толкова бедни, че не могат да си позволят смартфон", казва Ан Лий, професор по икономика в Ню Йорк. Според Световната банка около 1.9% от населението на Китай изкарва по по-малко от 2 долара на ден.

Използването на виртуална валута ще помогне и на регулаторите да намалят сенчестото банкиране и като цяло да увеличат прозрачността в сектора.