ББР договори 80 млн. евро от Китайската банка за развитие за българския бизнес

Средствата ще бъдат използвани за отпускане на инвестиционни и оборотни кредити, както и за кредитни линии на български предприятия

Българска банка за развитие (ББР) договори 80 млн. евро от Китайската банка за развитие (КБР) за финансиране на български компании, съобщиха от ПР-агенция, ангажирана с проекта.

Кредитното споразумение е било подписано днес от изпълнителния директор на ББР Ангел Геков и от вицепрезидента на КБР, клон Чунцин - Пенг Джианксун.
Това е вторият заем, който Китайската банка за развитие предоставя на българската финансова институция. Сътрудничеството между двете банки датира от 2009 г., когато ББР получава заем за 5 млн. евро. С този ресурс ББР финансира предимно инвестиционни проекти на малки и средни предприятия.

Средствата ще бъдат използвани за отпускане на инвестиционни и оборотни кредити, както и за кредитни линии на български предприятия. ББР има възможност да използва финансовия ресурс и за подпомагане на стратегически проекти в рамките на инициативата "Един пояс, един път", която започва през 2013 г. В нея участват над 100 държави и международни организации, а основната й цел е изграждането на инфраструктурни и енергийни връзки между държавите от Азия и Европа, с акцент Централна и Източна Европа. Очаква се за реализация на проектите да бъдат акумулирани инвестиции в размер на 8 трилиона долара.