Реконструкцията на ст. „Тича” във Варна ще приключи до 10 юни

Тогава ще приключат строително-ремонтните работи по обновяването на стадиона

Строително-ремонтните работи по обновяването на ст. „Тича” във Варна ще приключат до 10 юни. Крайният срок за завършване на реконструкцията бе обявен от Васил Пеловски, директор на дирекция „Административно-правно и нормативно обслужване” в Министерството на младежта и спорта. Той говори във варненския Дворец на културата и спорта на пресконференция, в която участваха и областният управител Стоян Пасев, управителят на фирмата изпълнител „Тийм Инженеринг” и инж. Петя Колева – главен експерт в дирекция „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие” в министерството.
„Въпросът със ст. „Тича” е един от приоритетите за министъра на младежта и спорта Красен Кралев и той се зае с него още в първите дни след встъпването в длъжност във втория си мандат”, заяви Васил Пеловски. Финансирането за ремонт на тревното покритие и осветлението беше осигурено в първия мандат на министър Кралев.
След неговото завръщане начело на българския спорт по инициатива на министерството веднага са проведени разговори и срещи с всички страни - Областна админстрация, Община Варна, фирмата изпълнител, футболен клуб „Черно море” и с другите заинтересовани лица и организации. С разпораждане на министър Кралев във Варна е командирован екип от експерти, за да осъществява ежедневно контрол върху строително-монтажните работи и при необходимост да оказва съдействие на институциите.
Спирането на строежа е продиктувано от необходимост да бъде преместен един от осветителните стълбове, което налага корекция на конструктивен елемент от работния проект. Това е задължение на областната управа на Варна, назначена от служебното правителство на 8 февруари. Необходимите процедурни действия не са били предприети.
Назначеният отново на поста от правителството на премиера Бойко Борисов областен управител Стоян Пасев показа пред журналисти документите и коментира: „Ето, папката е в мен. Намерихме я най-накрая. Къде е стояла, никой не може да даде отговор. Още днес документацията ще бъде съгласувана с всички институции и в понеделник ще бъде внесена в общината.”
Министерството на младежта и спорта предприе всички нужни действия, за да съкрати срока на административната процедура и стротелно-ремонтните работи на ст. „Тича” да започнат възможно най-скоро. Проведени са консултации с Българския футболен съюз, за да може съоръжението да бъде лицензирано навреме за началото на есенния полусезон на първенството в Първа професионална лига.
Завършването на ремонта е една от основните цели и на областната управа, обяви Стоян Пасев. „Много са задачите, които трябва да се свършат спешно и една от тях е именно ст. „Тича”. Време е отборът на „Черно море” да играе на собствения си стадион. Това е по-добре за самочувствието на футболистите и на варненската публика, защото не е удобно да се пътува за всеки домакински мач до Каварна”, сподели областният управител.
На въпрос защо необходимите действия не са били предприети от служебното правителство, Стоян Пасев отговори: „Не знам. С какви работи са се занимавали - също не знам. Аз обещавам лично проектът да бъде внесен в понеделник в общината и в най-скоро време да имаме завършване на строителните дейности... Тепърва ще правим проверка защо и кой е виновен за забавянето. Аз съм едва от вчера областен управител. Ако бях назначен преди месец, щях да си свърша работата. Знаете, че ние сме стопанин на стадиона и отговорността е наша.”
Управителят на фирмата изпълнител „Тийм Инженеринг” Стоян Тенев изрази благодарност от бързата реакция на Министерството на младежта и спорта и на областната управа на Варна. Той увери привържениците на „Черно море”, че всички строително-монтажни работи ще бъдат приключени до 10 юни. Вече са доставени пилоните за осветлението. „Избрахме най-скъпите лампи „Филипс”, защото с ръководството на „Черно море” искаме да осигурим най-добрите условия за футбол на осветление. И аз като любител на футбола не искам моят отбор да играе в Каварна. Идеята е всичко да бъде изпълнено качествено и да видим хората отново на трибуните на ст. „Тича”, коментира Стоян Тенев.
След пресконференцията журналистите посетиха стадиона и се убедиха, че има пълна готовност строителната дейност да започне веднага приключването на административната процедура. Дренажът на терена вече направен, изградена е и поливната система. Предстои полагането на тревната настилка и извършването на монтажа на пилоните.