Красен Кралев: Спортът учи децата и на патриотизъм

От първия ден работим усилено по казуса с базите на ЦСКА, заяви спортният министър

 Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри втория турнир по футбол за деца на Националния стадион "Васил Левски". Състезанието е за Купа "Проф. Иван Славков" в памет на бившия президент на БФС и председател на БОК. Надпреварата е по футбол 7 за подготвителна група деца, родени през 2008 г. и в нея участват 12 отбора.
„Радостно е, че интересът към втория турнир в памет на проф. Иван Славков се увеличава. Много е важно да направим така, че нашите деца да изберат спорта, да бъдат активни и независимо дали ще станат професионални състезатели, да спортуват за здраве. За това благодаря на всички родители, които са довели децата си тук и са ги запалили по спорта. Рано или късно това ще Ви се отплати и аз съм убеден, че ще отгледате едни достойни граждани на нашето общество“, заяви Кралев.
След официалното откриване, на което присъстваха още съпругата на Иван Славков – Валя, заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов, изпълнителният директор на Национална спортна база Пламен Манолов, председателят на зоналния съвет на БФС Валентин Чакъров и легендата на ЦСКА Георги Димитров-Джеки, малките футболисти изслушаха с ръка на сърцето българския химн и развяха огромния трибагреник, поставен пред тях.
„За всяко дете, а и за всеки български футболист е огромна чест да играе на Националния стадион. Защото освен всички други качества, които възпитава, спортът учи децата и на патриотизъм. Видяхте, че всички малки футболисти от 12-те отбора пееха българския химн. Това е много специален момент за тях и аз съм сигурен съм, че те ще го запомнят завинаги“, каза още Кралев.
Министърът изтъкна, че футболът е най-атрактивната и популярна игра, като у нас близо 80 000 души тренират и играят организирано в системата на БФС, а още много го практикуват за здраве.
„Благодаря на Българския футболен съюз за отличната работа, която имахме през последните години. Едно от нещата, с които се гордея най-много е създаването на Програмата за развитието на детско-юношеския футбол, която бе изпълнена перфектно от БФС през миналата година. Продължава я и тази, като сме отделили повече средства, увеличен е обхватът на отборите и аз съм убеден, че съвсем скоро ще има реалните резултати от нея. Виждате, че и при младежките формации националните отбори се представяме по-добре, клубните също работят и е важно държавата да помага на най-популярния спорт и практикуван спорт в България“, допълни министърът.
Красен Кралев обяви, че политиката с изграждането и реконструкцията на стадионите продължава.
„Има проект за реконструкцията на стадиона на Монтана, работим и по проект за изграждането на осветлението на стадиона на Етър, който е почти сигурен участник в първия ни ешелон. Феновете трябва да имат възможността да се насладят на играта на отбора си на неговия стадион, а не както се е случило предния сезон, който беше критичен за някои от отборите. Най-важни за спорта в момента са инфраструктурата и детско-юношеските школи“, заяви министърът.
Кралев обяви, че още с връщането му в Министерството на младежта и спорта е започнал работа за финализиране на казуса с базите на ЦСКА.
„Още в първия ни мандат стартирахме апортиране на имотите в Национална спортна база, което трябва да бъде довършено. След това вече ще се обяви процедурата за това кой ще стопанисва стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево. Правим всичко възможно да се приключи с този казус, защото неяснотата дава поводи за създаване на изкуствено напрежение. А аз не мисля, че има причина за такова напрежение. Трябва процедурата да се извърви така, както законът е предвидил и оттам нататък всички да се успокоят и да се концентрират върху най-важното – спортно-тренировъчния процес, за да може ЦСКА да бъде на мястото, на което винаги е бил“, завърши Кралев.
Министърът разгледа и обновените съблекални на Националния стадион, чийто ремонт стартира по време на първия му мандат в ММС.


Истинско удоволствие за мен бе да открия втория турнир по футбол за деца на Националния стадион "Васил Левски". Състезан...

Публикувахте от Krassen Kralev в 12 май 2017 г.