Валентин Радев: Миграционният натиск е намалял между 8 и 10 пъти

Предстои да бъде построена около 21 километра ограда по българската граница

Предстои да бъде построена около 21 километра ограда по българската граница, каза по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той отговори на въпрос на народния представител Красимир Янков за състоянието на съоръженията на границите на България и готовността за противодействие на нелегалната миграция.

Министър Валентин Радев уточни, че към други 30 километра ограда, които вече са изградени, все още няма прилежащи пътища и това затруднява охраната, амортизира техниката. Има проблем с усвояването на отпуснатите 160 млн. евро за помощ по границата, тъй като обществените поръчки вървят много бавно, уточни той.

Като цяло миграционният натиск е намалял между 8 и 10 пъти, каза министърът.

Министърът на вътрешните работи очерта като главен приоритет предстоящото българско председателство на ЕС и произтичащите от това задачи на министерството в обезпечаване на сигурността, съобщава пресцентърът на МВР. Той посочи, че предстои и детайлното разпределение на задачите в екипа, с който ще работи. Друга задача, която не търпи отлагане, е реализацията на обществените поръчки по средствата, отпуснати на ЕС. Целта е те да бъдат рационално усвоени, за да се постигне по-добро оборудване за полицейските служители.

Министър Радев изрази задоволство, че в министерството има създадени критерии за работа и поясни, че ще работи именно те да бъдат спазвани. По думите му професионалното ръководство в системата работи добре. Той обясни, че ще оценява служителите по тяхната работа и ще помага да го правят още по-добре. Ще се запознае на място с дейността и проблемите на областните дирекции, а ако има сигнали за нередности – те ще се решават с помощта на професионалното ръководство.

Вътрешният министър  изрази надежда, че със синдикалните организации във ведомството ще намерят общ език. В този смисъл той разчита на диалогичност с представителите на организациите.
Една от основните цели ще е работа в посока изграждане на доверието на хората към институцията, заяви министърът.  Нямам никакви илюзии, че мотивацията е много важна, затова ще се опитаме да направим каквото можем в тази посока – осигуряване на съвременно оборудване, униформи за служителите,обясни още той и посочи, че възможностите за това могат да се търсят и в оптимизация на работата в министерството.